Pretplati se

Istraživanje

Šta znamo o autizmu?

U anketi koju smo proveli putem našeg portala Gracija.ba, pokušali smo dobiti odgovor šta građani znaju o autizmu i problemima s kojima se nose osobe iz autističnog spektra i članovi njihovih porodica...

U sklopu projekta “Osobe sa autizmom – žrtve društvene nebrige”, koji sprovode magazin Gracija i portal Gracija.ba s ciljem informiranja javnosti o izuzetno teškom položaju jedne specifične grupe osoba iz autističnog spektra, uradili smo anketu u kojoj je učestvovalo 620 ispitanika.

Radi se o sveobuhvatnoj kampanji vidljivosti osoba iz autističnog spektra, te boljeg razumijevanja ovog neurorazvojnog poremećaja kao i problema s kojim se suočavaju roditelji djece iz autističnog spektra. Odgovori u anketi su nam pokazali koliko je važno ovo pitanje vratiti u fokus javnosti, te kako treba otvoriti dijalog sa svim relevantnim sugovornicima kako bi osobe iz autističnog spektra mogle bez predrasuda i izolacije živjeti u bh. društvu. Na pitanje znaju li šta je autizam, 93,2% ispitanika je odgovorilo potvrdno, dok postoji nezanemariv postotak od 6,8% ispitanika koji to ne znaju. Broj onih koji su tačno odgovorili da se radi o neurorazvojnom poremećaju je 90,6%. Osamdeset posto ispitanika odgovorilo je kako poznaje osobu iz autističnog spektra, a 95,2% njih smatra kako djeca iz autističnog spektra imaju pravo na obrazovanje kao i sva druga.

Na zaključak da je potrebno pokrenuti javni dijalog na temu autizma navode i odgovori na pitanje “Postoji li povezanost autizma i vakcinacije?”: sa “Da” je odgovorilo 20,5%, odgovor “Ne” dalo je 35,6%, dok je 43,9% ispitanika odgovorilo “Ne znam”. Očito je da postoje velike nedoumice oko ovog pitanja, te je potrebno animirati stručnu javnost koja će pružiti adekvatne odgovore.

Najveći stepen saglasnosti ispitanici su pokazali na pitanju “Da li bi država trebala brinuti o djeci iz autističnog spektra?” – čak 99,4% je odgovorilo potvrdno. Ovakav rezultat nam daje za pravo da ukazujemo na izvore diskriminacije osoba s poremećajima iz autističnog spektra u ostvarivanju njihovog prava na zdravstvenu zaštitu, školovanje, zapošljavanje... te od nadležnih tražimo odgovore o mogućnosti prevazilaženja problema i potrebi zakonskog reguliranja ovih oblasti.