Pretplati se
Sarajevski festival turizma

Raport

Sarajevski festival turizma

Prilika za predstavljanje turizma, gastronomije ali i kulture različitih zemalja...

U Sarajevu će od 24. do 26. oktobra, biti održan 40. Međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turistička berza koji organizira KJP Skenderija, a od prošle godine se održava pod imenom “Sarajevski festival turizma”. Važnost ovog festivala se ogleda u prilici da na jednom mjestu Bosna i Hercegovina predstavi sve svoje turističke potencijale kako građanima Bosne i Hercegovine tako i turističkim agencijama i operaterima iz inostranstva, rekao je Amer Kapo, direktor KJP Skenderija na današnjoj konferenciji za novinare. Ovaj festival nije samo sajamskog tipa već je idealna prilika da se predstave i kulture različitih zemalja kao i same Bosne i Hercegovine, naglasio je Kapo. “Vjerujem zaista da će ova tri dana festivala građani uživati u turističkoj, kulturnoj ali i gastronomskoj ponudi i da će u velikom broju posjetiti Skenderiju za vrijeme održavanja Sarajevskog festivala turizma.”

Tema ovogodišnje manifestacije je gastro turizam, a u organizaciju brojnih programskih sadržaja bit će uključeni i Udruženje kuhara u BiH i Udruženje barmena ICE Sarajevo. Udruženje kuhara BiH kao partner projekta je zaduženo za organizaciju internacionalnog kulinarskog kupa kuhara i poslastičara koje se održava 24. i 25. oktobra u dvorani Mirza Delibašić. Pored kolega takmičara iz regiona i Evrope počastvovani smo dolaskom gospodina Steve Karapandže koji će biti voditelj članova žirija s kolegom Istokom Legatom, rekao je Nermin Hodžić predsjednik Udruženja kuhara u Bosni i Hercegovini. “Pored ove manifestacije također radimo na oživljavanju jelovnika iz 1897. koji će biti prezentiran u Vijećnici na ceremoniji otvaranja festivala turizma 24. oktobra. I kao šlag na tortu Udruženje kuhara u BiH i klub ljubitelja palačinaka u petak 26. oktobra obara rekord u kategoriji serviranje palačinaka gdje pripremamo 13 000 komada”.

Udruženje barmena ICE Sarajevo organizuje dvodnevno takmičenje barmena, a prema riječima Edisa Duvnjaka iz Udruženja barmena fokus takmičenja je na modernoj miksologiji i svi takmičari se moraju predstaviti sa originalnim receptom, vlastitom kreacijom. “Prvi dan će biti kvalifikacije, a drugi dan finale i proglašenje pobjednika. Učestvovat će takmičari iz BiH i regiona, a i profesionalni žiri će biti internacionalan. Pripremljene palačinke biće dostavljene socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva, a za distribuciju će biti zadužena organizacija Pomozi.ba.