Pretplati se
Inicijativa 50%

PROJEKAT NAŠE STRANKE

Inicijativa 50%

Uprkos činjenici da Izborni zakon BiH predviđa prisustvo manje zastupljenog spola od 40 posto na izbornim listama, udio žena na svim nivoima kreće se oko 20 posto. Članice Naše stranke objašnjavaju šta donosi projekat ove političke opcije nazvan “Inicijativa 50%”

U Predstavničkom domu Parlamenta BiH, trenutno od 42 poslanička mjesta devet pripada ženama (21,4%). U Domu naroda, od 15 delegata dvije su žene (13,3%). Situacija nije mnogo bolja ni u kantonalnim skupštinama u FBiH. Koliku odgovornost snose same stranke? Kandidatkinjama je potrebno pružiti podršku u individualnim kampanjama. Upravo ovo je cilj projekta “Inicijativa 50%”, koji realizuje Naša stranka. “Inicijativa 50%” okuplja kandidatkinje, ali i ostale političke aktivistkinje Naše stranke, te ih kroz treninge, radionice i druge aktivnosti osposobljava za što efektivnije bavljenje politikom. “Inicijativa 50%” gradi žensku političku mrežu unutar koje političarke jedna drugoj predstavljaju oslonac tokom političkog djelovanja. Kandidatkinje na izborima koje su polaznice treninga “Inicijative 50%” spremne su za medijske nastupe, znaju promovisati svoje inicijative u javnosti, braniti svoje stavove u debati te voditi predizbornu kampanju na način koji će im uvećati šanse da budu izabrane. Ova inicijativa kandidatkinjama u ruke daje potrebne instrumente kako bi se u predizbornoj utrci mogle ravnopravno natjecati sa svojim muškim oponentima. Naša stranka predstavlja četiri kandidatkinje za tri kantonalne skupštine, učesnice projekta Inicijativa 50%.

AMNA POPOVAC

“Kroz aktivnosti ‘Inicijative 50%’ upoznala sam kolegice iz cijele BiH i shvatila da dijelimo iste probleme i nadu u bolje sutra. Dobro je biti član ove grupe gdje jedna drugoj pružamo savjete i dajemo podršku. Žene su puno češće izložene lošim komentarima i napadima u javnom prostoru, naročito ako su članice neke stranke. ‘Inicijativa 50%’ nam svima služi kao ‘sigurnosna mreža’ tokom tih loših trenutaka, gdje dobijemo potrebnu podršku i prikupimo snagu za dalje korake.

SANJA RENIĆ

“Ova inicijativa mi je pomogla da kanališem svoje želje i energiju. Usmjerila me kako da pomognem i mijenjam ono što mi smeta. Počašćena sam društvom istomišljenica u ‘Inicijativi 50%’, neprocjenjivo su obogatile moj život i ponosna sam na uspjeh svake od nas.”

VILDANA BEŠLIJA

“Učešćem u ‘Inicijativi 50%’ prošla sam kroz različite edukacijske programe kako bi moje djelovanje imalo potrebnu težinu u političkom učešću na lokalnom nivou. Ovo je jedinstven način djelovanja unutar neke političke stranke zahvaljujući kojem smo na proteklim izborima bili stranka s najviše izabranih žena. Žene u politici imaju više sluha od političara za probleme građana, jer su u tom nasilno stvorenom ‘muškom svijetu politike’ i same diskriminisane. Ženski glas u politici može biti glas potpune i solidarnosti, i kroz taj glas nastojim artikulisati cjelokupan svoj politički angažman.

NEIRA DIZDAREVIĆ

“Iako se broj žena na mjestima donošenja političkih odluka svake godine povećava, on je još uvijek veoma mali. Zbog toga je značaj ‘Inicijative 50%’ neprocjenjiv i predstavlja vjetar u leđa i ohrabrenje za sve žene koje imaju ambiciju da uđu u svijet politike. Zahvaljujući povezivanju i umrežavanju, ohrabrujemo jedna drugu i razmjenjujemo iskustva. Sigurna sam da je vrijeme na našoj strani, jer da je više žena u politici, svijet bi bio puno bolji.

(Tekst je nastao u okviru predizborne kampanje za Opće izbore 2018.)