Pretplati se
Zdravstvo se mora vratiti u zakonske okvire

AMELA KUSKUNOVIĆ

Zdravstvo se mora vratiti u zakonske okvire

Sarajevska radiologinja i vijećnica Naše stranke u OV Centar, Amela Kuskunović, ispričala nam je kako se prije deset godina našla u politici, ko joj je dao najbolje savjete te na šta je sve ponosna u drugom mandatu djelovanja na lokalnom nivou

Napisala: Mersiha Drinjaković

Vijećnica u Općinskom vijeću Centar i predsjednica kluba vijećnika Naše stranke dr. Amela Kuskunović, radiologinja, već godinama se na lokalnom nivou bori za bolji i funkcionalniji život sugrađana. Doktorica razoružavajućeg osmijeha podrobno se, uz ove lokalne probleme, posvetila političkom aktivizmu i to tamo gdje je najstručnija, u zdravstvu, stavljajući u fokus pacijenta kao zajedničkog imenitelja.

Već dvije godine u Našoj stranci postoji Zdravstveni savjet, kojeg, uz Amelu, čine stručnjaci iz javnog zdravstva, privatnog zdravstvenog sektora, farmaceutike i Zavoda javnog zdravstvenog osiguranja. “Najviše sam u Savjetu insistirala na politici koja će uključivati obaveznu preventivu. Ona je budućnost, obuhvata sve od ekonomskog do obrazovnog aspekta. Zalažemo se za programe zdravstvenog opismenjavanja građana. Ovi programi imaju svrhu da smanje ili iskorijene neke od postojećih negativnih praksi kao što su olako posezanje za antibioticima, neracionalna upotreba lijekova, izbjegavanje vakcinacije djece, pribjegavanje nadriljekarstvu, korištenje suplemenata upitnog djelovanja, suzbijanje upotrebe duhanskih proizvoda, alkohola i narkotika te gojaznost djece.”

Treba, veli Amela, pričati o pozitivnim perspektivama i o tome kako se zdravstvo može posložiti, kao mozaik. “Imamo tim koji se zove Fabrika propisa i koji nas stalno, da tako kažem, ubacuje u zakonske okvire. I to je prva rečenica svake priče o ovoj temi: ‘Zdravstvo se mora vratiti u zakonske okvire’. Zakoni postoje, samo se vrlo olako tumače i vrlo često se prekorači granica dozvoljenog.”

Prvi politički koraci

Amela je u Našoj stranci od samih početaka, od 2008. godine. Ušla je u politiku na nagovor reditelja Danisa Tanovića i svog današnjeg stranačkog kolege Peđe Kojovića. “Nisam tad znala šta to znači, ali, evo, nedavno me je na to podsjetio post na Facebooku Srđana Puhala: ‘Politika je sve što te okružuje, odlazak djeteta u školu, odnos sa kolegama na poslu, prema pacijentu, odlazak na pijacu, u samoposlugu’. Sve je politika, samo je pitanje hoćeš li pustiti da te voda nosi, biti pasivni posmatrač ili se aktivno uključiti.”

S osmijehom se sjeća prvih političkih koraka: Fadil Šero, kako kaže, stari politički vuk, bio joj je svojevrsni mentor, objašnjavao kako da se pokrene općinska organizacija stranke, šta treba ljudima reći kako bi ih se motivisalo, šta je politika na općinskom nivou… Napredovala je korak po korak, razumijevajući na koji način se konkretno djeluje. “Uspjeh će, nadam se, tek doći. Nismo dosad, nažalost, imali priliku da djelujemo u oblasti zdravstva jer ni na kojem nivou vlasti nismo imali ni ‘jezičac’ ingerencija u ovoj oblasti. Ali, po pitanju mog djelovanja u Našoj stranci – a to je lokalni nivo – teče mi drugi mandat kao opštinske vijećnice u Centru.”

Ponosna je na projekat koji su sa šest vijećnika Naše stranke uspjeli izglasati, a to je Centar za zdravo odrastanje djece. Dobili su čvrste garancije načelnika i podršku Vijeća da će taj centar biti otvoren u prostoru nekadašnje Austrijske kuće. “Ideja je da napravimo prostor u kojem će se okupljati djeca od pet do dvanaest godina, ali, naravno, dobrodošli su i stariji. Napravit ćemo biblioteku, nabaviti instrumente, imat će raznovrsne radionice, kurseve stranih jezika, dovodit ćemo pisce koji će im čitati dječije knjige, moći će da crtaju uz stručno vodstvo. To nije vrtić, već svojevrsna igraonica u kojoj djeca mogu provesti kvalitetno vrijeme. Uvest ćemo i obavezan sadržaj zdravstvenog opismenjavanja djece, važnosti zdrave ishrane, higijene zuba, ukloniti strah od zubara i tako dalje”, govori Amela, te napominje da će prostor biti prilagođen djeci s poteškoćama u razvoju.

Ponosna je i na projekat koji je inicirao vijećnik Naše stranke Nihad Uk da se mladima do 35 godina uvedu poreske olakšice, odnosno da ne moraju plaćati porez na kupnju prve nekretnine na području opštine Centar. Također, na Amru Zulfikarpašić koja se, uz niz ideja, uspjela izboriti za prostor u ulici Koševo u kojem će umjetnici izlagati i prodavati svoja djela, kao i na vijećnicu Lamiju Tiro koja se angažovala da sjednice Općinskog vijeća budu javno prenošene – barem putem YouTubea – kako bi građani i građanke bili upoznati sa svim inicijativama Naše stranke, a koje često, kako kaže, budu “pokradene“ od drugih stranaka.

(Tekst je nastao u okviru predizborne kampanje za Opće izbore 2018.)