Pretplati se
Ništa ne može zamijeniti Mostar

LANA PRLIĆ

Ništa ne može zamijeniti Mostar

Potpredsjednica SDP-a, Mostarka Lana Prlić, jedna od najmlađih visokih stranačkih zvaničnika u BiH i regionu, ponosna je na svoj doprinos politici koja zagovara bolji život mladih, pri čemu joj najveću podršku pružaju porodica, prijatelji i momak Admir Sarić...

 

O opredjeljenju SDP-a da visoke stranačke funkcije da mladima, možda najbolje svjedoče njen generalni sekretar Irfan Čengić (27) i potpredsjednica Lana Prlić (25), koja se nalazi na izbornoj listi za federalni parlament u izbornoj jedinici HNK. Mlada i energična Mostarka učlanila se sa 17 godina u Forum mladih SDP-a jer je, kako kaže, odrastala u obitelji koja je najbliže bila ideji socijaldemokratije. “Prvo sam se učlanila radi raje, jer je Forum mladih SDP-a u Mostaru okupljao neku zdravu raju. Ja to zovem treća strana Mostara: jedan novinar je jednom napisao kako Mostar ima dvije strane, ali da postoji i ona treća, i to mi se svidjelo.” Bila je u mnogim nevladinim organizacijama, ali je shvatila kako se konkretne stvari rade upravo kroz politiku. Prije sedam godina doselila se u Sarajevo, upisala studij međunarodnih javnih odnosa i magistrirala međunarodno poslovanje i finansije na Međunarodnom univerzitetu u Sarajevu (IUS). Sve je završila u roku, i uvijek se vraćala Mostaru. “Imala sam prilike i ponude za razne stipendije, ali ne mogu daleko od svoje Hercegovine. Ništa ne može zamijeniti Mostar, moj haustor i nenin sokak.”

Mlađe su generacije iskrenije
 
I danas je među najmlađim visokim stranačkim zvaničnicama u BiH, pa i u regionu. Kad je u decembru 2014. izabrana na ovu poziciju unutar stranke, bila joj je tek 21 godina i imala je puno toga da uči. S osmijehom nam priča kako je znala zaspati nad materijalima i literaturom koju bi ponijela kući da proučava. Ali, ništa joj nije bilo teško. “Drugačija sam od Lane prije četiri godine jer sam se malo više očeličila u svijetu odraslih. Prekonoć sam morala odrasti. Sjećam se svoje prve sjednice Predsjedništva SDP-a kad sam sjedila sva uštogljena, nisam znala šta s rukama, kako se ponašati. Promijenila sam se, ali važno je da se nisam promijenila prema ljudima oko sebe”, govori Lana.
Kako je emotivac po prirodi, često su je znali pogađati komentari koje bi čitala o sebi na portalima, toliko da bi kući odlazila plačući. Međutim, imala je podršku porodice, a i unutar stranke: “Uz dobar tim, atmosferu i energiju, sve se može prevazići.”
Mlada Mostarka je ipak napravila ravnotežu između privatnog i političkog života. Posao više ne nosi sa sobom kući, ali trebale su joj godine učenja da savlada to iskustvo. Politika je u mnogim stvarima određuje i Lana to s ponosom ističe: “Zaljubila sam se u politiku, ona je zaista moja strast. Ne znam crtati, pisati, svirati, ali, evo, možda imam talenat za politiku. Ušla sam naivno, iskreno i rano, a možda je tako i najbolje. Mlađe su generacije iskrenije.”
Ponosna je na činjenicu da je prepoznata kao mlada osoba koja se na pravom mjestu bori za mlade ljude – i to iz najličnijeg iskustva. “Istakla sam se u tom svjetlu, i moram naglasiti da sam ponosna na prijedlog zakona koji regulira prvo radno iskustvo kako bi se mladima dala prilika za pripravnički staž. Ponosna sam na Plan za mlade – bila sam šef radne grupe koja je okupila 50 mladih, plus hiljade onih koji su to pročitali i dali sugestije, kao dio izbornog programa. Detektovali smo sve probleme mladih i tražili najrealnija rješenja. To su konkretne stvari i može se lako realizirati i zadržati mlade u BiH.”
A jasna je i kad je pitamo za njen ostanak ovdje: “Ne namjeravam otići iz BiH. Vrijedi ostati i boriti se za bolje sutra ove zemlje.” Lana je, da i to dodamo na kraju, u još malo pa petogodišnjoj vezi s Mostarcem Admirom Sarićem, koji radi u turističkoj agenciji X Adventures: “Uz porodicu i prijatelje, on spada u kategoriju onih koji imaju najviše strpljenja za moj posao i koji su mi u tome najveća podrška.”

(Tekst je nastao u okviru predizborne kampanje za Opće izbore 2018.)