Pretplati se

#ŽeneBiH

Fantastičan početak kampanje

U samo nekoliko sati, prikupljen je planirani iznos za projekat #ŽeneBiH, što je uspjeh kakav njegove autorice nisu očekivale

U ponoć 12. septembra počela je crowdfunding kampanja za knjigu #ŽeneBiH, koja će trajati narednih mjesec dana. U samo nekoliko sati, planirani iznos od 4.500 dolara je prikupljen i premašen, što je uspjeh kakav autorice projekta – Amila Hrustić Batovanja, Hatidža Gušić i Masha Durkalić – nisu očekivale. Zbog velikog interesa građana i građanki da podrže objavljivanje ove knjige, autorice projekta #ŽeneBiH odlučile su kampanju objaviti ranije, odnosno u ponoć, 12. septembra.U narednih nekoliko sati, prvobitno planirana sredstva za tiraž od 500 primjeraka su prikupljena. “Oduševljene smo iskazanom podrškom i ni u kojem slučaju nismo mogle očekivati da će kampanja imati ovakvu podršku i uspjeh. Ovo je dokaz da ljudi vjeruju u ovu ideju, baš kao i mi, te nas dovodi korak bliže ka našem cilju da objavimo knjigu o izuzetnim ženama iz BiH, prvu takvu u historiji naše zemlje. Potpuno uvjerene u značaj ovakve knjige, a uz podršku svih onih koji su to prepoznali i prepoznale, nastavak kampanje će nam pomoći da povećamo planirani tiraž i određeni broj knjiga poklonimo javnim bibliotekama širom BiH”, rekla je Masha Durkalić.

Iako je prvobitni cilj ispunjen, autorice najavljuju nastavak kampanje tokom narednih mjesec dana te pozivaju sve zainteresirane da izdavanje knjige #ŽeneBiH podrže do 10. oktobra. Svikoji žele pomoći realizaciju ovog projekta mogu donirati sredstva i tako rezervisati vlastiti primjerak knjige, a uz nju mogu dobiti i neki drugi unikatni proizvod, poput broševa s minijaturnim portretima nekih od značajnih žena iz bh. historije, društvene igre, ili originalne umjetničke radove bh. umjetnica, poručuju autorice.

Knjiga #ŽeneBiH će se sastojati od kratkih biografija više od 50 žena, uz jedinstvene ilustracije 50 bh. umjetnica, dizajnerica i ilustratorica. Ideja za knjigu #ŽeneBiH nastala je nakon martovske kampanje na društvenim mrežama o značajnim ženama bh. historije, a koje su zaboravljene ili zanemarene u modernoj historiografiji. Uz hashtag #ŽeneBiH, kroz vizuale s kratkim biografijama, predstavljeno je 30 žena koje su dale i daju neizmjeran doprinos emancipaciji žena i rodnoj ravnopravnosti u BiH.

Kampanju za izdavanje knjige #ŽeneBiH možete pratiti na crowdfunding platformi Indiegogo, kao i na društvenim mrežama!