Pretplati se
Počinje šesti Juventafest

Festival mladih teatarskih stvaralaca

Počinje šesti Juventafest

Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva održava se od 13. do 17. septembra...

“Svaki festival nam je veoma važan i jednako se trudimo da afirmišeme pozitivne priče“, istakla je Jasna Diklić, direktorica festivala, na današnjoj press konferenciji (11.septembra) održanoj u popularnom Centru za kulturu, u Jelićevoj. Festival okuplja 150 mladih pozorišnih stvaralaca iz Češke, Slovenije, Hrvatske, Srbije i zemlje domaćina Bosne i Hercegovine. San ljetne noći izvodi Druga gimnazija iz Maribora, i to je predstava koja otvara festival 13. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo. Slijede predstave: Low fat life iz Češke, Samo san u izvedbi ZKM iz Hrvatske, potom Talas u izvedbi Dadova iz Srbije, Kontrolni igra Gradsko pozorište Jazavac iz BiH i na kraju Sve je u redu, u izvedbi Teatra Gimnazijalac iz Srbije.

“Možda bi bilo najbolje citirati mladog učesnika Juventafesta koji je napisao: Želio bih da kažem da je Juventafest primjer pozitivne priče koja omogućava mladima da osjete pozorišnu umjetnost, da im ponudi smisao i učini ih boljim ljudima“, navela je Jasna Diklić. Za nju osobno veoma važno da su svi učesnici tokom festivala u Sarajevu, prate programe, pohađaju razne radionice, druže se, sklapaju prijateljstva, uživaju u umjetnosti i kreativnosti.

Ovogodišnji festival održava se pod sloganom mi smo ovdje, mi smo sada, a nagradu za vizuelni identitet Juventafesta dobio je Ismar Žalica, student Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.