Pretplati se
Neke stvari su važnije od glasova

ADNA I IRFAN ČENGIĆ

Neke stvari su važnije od glasova

Nekadašnji najmlađi općinski vijećnik i sadašnji generalni sekretar SDP-a BiH Irfan Čengić, koji je nedavno uplovio u bračnu luku sa pravnicom Adnom Bašić, ispričao nam je kako navija za Romu, da su mu Mućke omiljena serija, ali i ozbiljno poručio čime će se sve baviti u politici nakon oktobarskih izbora...

Novopečeni bračni par Irfan i Adna Čengić znali su se još iz gimnazijskih dana, ali su se njihovi putevi isprepleli tek kad su se našli na studiju prava na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Irfan, danas generalni sekretar SDP-a BiH, koji je na tu poziciju izabran sa 22 godine, energičan je i vrijedan mladić koji je svoj aktivizam od najranijih dana usmjerio na politiku. Postao je poznat kao najmlađi izabrani vijećnik u BiH, kad je nakon izbora 2012. sa 19 godina ušao u Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo. Danas mu je 26, već dvije godine je dopredsjedavajući OV sarajevske općine Stari Grad, ali više od deceniju djeluje kroz političke platforme svoje stranke. Ove je godine i nosilac izborne liste za Parlament FBiH, u Izbornoj jedinici koja pokriva općine Ilijaš, Vogošća, Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo.

 

Godine angažiranog djelovanja u nevladinom sektoru i studentskim organizacijama, te kao aktiviste u SDP-u, od mladog su pravnika napravile vještog i pronicljivog političara, koji svoje pravno znanje jako dobro zna iskoristiti kad je tumačenje pravilnika i najrazličitijih zakona u pitanju. Ne voli puno obećavati, ali veli da će se, na federalnom nivou, najviše posvetiti socijalnoj politici i izgradnji pravednog društva. “Velika je to oblast: od porodilja, preko osoba s invaliditetom, do socijalno ugroženih. Svima njima trebaju posebna pažnja i pristup kroz sistem. Pored toga, naročito me zanima politika ostanka mladih u BiH. Imamo spremna rješenja i prijedlog mjera u osam različitih oblasti čijom bi implementacijom mogli usporiti i umanjiti odlazak mladih iz naše zemlje. Najveća briga moje generacije je posao i zato ću tražiti omogućavanje radnog iskustva svima, da se nakon završenog fakulteta svima garantuje pravo na pripravnički staž, što se doslovce može izmjenom jednog člana zakona. Pored toga, veliki problem je stambena politika: mladi odgađaju brak, boje se začeti djecu, jer nemaju riješeno stambeno pitanje, a oni koji imaju krov nad glavom posustaju pod teretom prevelikih rata i kamata. Postoji još čitav niz rješenja koja smo pripremili po uzoru na Švedsku i Austriju, gdje npr. država gradi stanove i nudi ih po cijenama izgradnje. Znači, nema profita. To neće biti lako, ali cilj nam je osigurati mladima stanove po prihvatljivim cijenama. Mi i sad imamo ove fondove za izgradnju stanova, ali su programi loši. Sad je to otprilike svedeno na varijantu – 10.000 KM ti daje fond, a ostalo sam finansiraš. Kad bi Kanton na svojoj zemlji gradio takve stanove, te ih prodavao mladim bračnim parovima, niko tu ne gubi ništa, samo nema profita.” I još napominje kako će se boriti za povećanje minimalne plate u FBiH za barem 25 procenata.

Ipak, prebacujemo se i na laganije teme. U decembru 2011., u Banjaluci je započela romansa između Adne i Irfana, a prije godinu dana zaprosio ju je ispred Koloseuma u Rimu. Na ovo putovanje išli su da ispune još jedan san: da bodre i prvi put gledaju Romu i to u velikom derbiju protiv Lazija. S osmijehom Irfan dodaje kako su za Romu navijali još prije negoli se tamo našao naš fudbaler Edin Džeko. Dok razgovara, zvoni mu mobitel, a do nas dopiru zvuci iz poznate britanske serije Mućke: “Ovo mi je omiljena serija. Savjetuju me da promijenim ton zvona, da ću biti pogrešno shvaćen, ali samo im poručim da se ne može dovesti u vezu s našom politikom jer ovdje decenijama vladaju daleko veće varalice od nesretnog Del Boya.”

Ljubavna veza s Adnom krunisana je brakom prije nekoliko mjeseci. Zapravo, priča nam Irfan, PR stručnjaci su ih ubjeđivali da čin vjenčanja odgode poslije izbora, ali ljubav je bila jača. Kako kažu, neke su stvari važnije od glasova, pa je mladi par izrekao sudbonosno “da” u društvu brojne rodbine i prijatelja. Adna, mlada pravnica, koja trenutno u jednoj privatnoj firmi radi na pravnim poslovima i upravljanju ljudskim resursima, svim srcem podržava svog supruga. Kaže kako se trudi da ima puno razumijevanje za činjenicu da je njegovo radno vrijeme 24 sata i kako nije neobično da do kasno navečer drži laptop u krilu i neumorno radi. “Ipak ima veliko srce za porodicu i prijatelje, nastoji odvojiti vrijeme i za mene i za sve drage ljude oko nas.” Adna uživa u zajedničkom životu i jedino se, veli, ne raduje poslu koji je čeka kod kuće: “Uvijek kažem, politika nije prljav posao, ali košulje političara jesu! Svaki dan nova košulja na pranju i peglanju. Kažem mu nekad da bar odjene neku majicu ili nešto slično, ali ne, Irfan je dosljedan svom stilu”, govori uz osmijeh Adna.

(Tekst je nastao u okviru predizborne kampanje za Opće izbore 2018.)