Pretplati se
Slavljenica Faketa Salihbegović Avdagić

Filmski festival Niš

Slavljenica Faketa Salihbegović Avdagić

Pedeset i treći Filmski susreti u Nišu, oduvijek posvećeni glumcu, ali i dramskim profesionalcima, posrećili su se našoj glumici Faketi Salihbegović Avdagić...

Omiljena glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica osvajala je nagrade tokom cijele karijere, a najnovije Specijalno priznanje dobila je na 53. festivalu Filmski susreti Niš, za ulogu dementne majke u filmu "Meso", režisera Saše Hajdukovića i scenariste Nikole Pejakovića. 

Nekon premijere, našu glumicu publika je pozdravila frenetičnim aplauzom, kakav se rijetko može vidjeti u ovakvim prilikama.  I mi se pridružujemo publici sa ovim malobrojnim riječima, čestitamo našoj dragoj glumici uspjeh koji je postigla upravo na festivalu posvećenom glumcu, usto izvan matične kuće, izvan Zenice. Poslije projekcije, Faketa Salihbegović-Avdagić izjavila je kako je uloga u filmu "Meso" predstavljala izazov za nju, sa njom je prošla put  od filmskog lika jedne potpuno normalne žene, koja ima čvrste stavove, koja brani svoje imanje, svoj posao i porodicu, do psihološko-mentalnog pada te iste žene, koja će  oboliti od demencije i time promijeniti njen svijet. Inače, nagrade na 53. festivalu Filmski susreti Niš dodijelio je stručni žiri u čijem sastavu su bili glumci Ana Sofrenović, Bojana Maljević i Tihomir Stanić.