Pretplati se

GRACIJA U BERLINU NA SAJMU IFA 2018

Revolucionarna tehnologija u novim Samsungovim proizvodima

Na međunarodnom sajmu potrošačke elektronike i kućanskih aparata u Berlinu, najvećem ove vrste u Evropi, koji se održava od 31. avgusta do 5. septembra, kompanija Samsung predstavila je najnovije proizvode, a vrhunac je bila promocija televizora QLED K8

Napisala: Alma Duraković

IFA, ili Internationale Funkausstellung, najveći je međunarodni sajam potrošačke elektronike i kućanskih aparata u Evropi. Održava se u Berlinu u prvim danima septembra, i jedan je od najznačajnijih datuma u kalendaru za promocije proizvoda. Sajam je prvi put održan 1924., s proizvodima u sferi radija i televizije, da bi danas, u ogromnom kompleksu centra Messe Berlin, bio jedan od najvećih sajmova kada je riječ o kompletnoj potrošačkoj elektronici.

Ovogodišnja IFA održava se od 31. avgusta do 5. septembra, i tada je sajam otvoren za posjetioce. Ipak, dan za novinare – kada se otkrivaju informacije o novim proizvodima – dešavao se u danima prije zvaničnog otvaranja, s 30. avgustom kao najaktivnijim danom kad je riječ o novim objavama. Upravo tog dana imali smo priliku, kao jedan od dva medija iz Bosne i Hercegovine, prisustvovati prezentaciji najnovijih tehnoloških dostignuća kompanije Samsung, jedne od 1.814 kompanija iz preko 30 zemalja koje su izložile najnovije i najmodernije tehnološke proizvode današnjice.

Uz pomoć vještačke inteligencije

Kako bi pokazao svoja najnovija tehnološka dostignuća, Samsung uvijek bira IFA-u. Ove godine, korejski proizvođač elektronike promovirao je široku liniju proizvoda, koji uključuju pametne televizore i nekoliko drugih kućanskih aparata, kao što su pametni frižideri i veš-mašine. Vidjeli smo MicroLED televizor zvani “The Wall” – ogromniLED ekran od čak 146 inča za poslovne ili javne prostore, a oduševio nas je i “The Frame“ – televizor koji izgleda poput okvira za sliku. I ne samo to, možete birati koje će se umjetničko djelo naći u “Okviru”, na zidu vaše sobe, kada je televizor ugašen: slika iz londonske galerije Tate ili fotografija s potpisom Magnumovih majstora.  

Vrhunac je bilo predstavljanje Real 8K rezolucije i 8K AI Upscaling tehnologije (zaštićene tehnologije kompanije Samsung koja se bazira na vještačkoj inteligenciji) za televizor Q900R QLED 8K, dostupan na četiri ultravelika ekrana (65, 75, 82 i 85 inča – 165, 190, 208 i 216 centimetara), s kojim možete iskusiti realistične, životne slike i zvukove. “U Samsungu smo godinama neumorno radili kako bismo napredovali u industriji kada je riječ o vrhunskoj kvaliteti slike, a predstavljanje našeg QLED 8K televizora s tehnologijom poboljšanja slike na 8K rezolucije pomoću umjetne inteligencije predstavlja budućnost ekrana. Sretni smo što smo napokon Q900R predstavili svim korisnicima i sigurni smo da će doživjeti ništa manje od sjajne boje, jasnoće slike i zvuka na svim našim novim modelima koji imaju mogućnost za 8K rezoluciju”, rekao je Jongsuk Chu, viši potpredsjednik poslovne jedinice Visual Display kompanije Samsung Electronics.

Saznali smo i to da Quantum Processor 8K prepoznaje i nadograđuje sadržaj kako bi se prikazao u 8K kvaliteti. Također, lifestyle funkcije, kao što je Ambient Mode, poboljšane su kako bi korisnici mogli savršeno uklopiti televizor u prostor, prikazujući lijepe slike, vrijeme, vijesti i još mnogo toga na ekranu. One Invisible konekcija sakriva optički kabl i struju u jednom, gotovo neprimjetnom kablu, tako da televizor može biti elegantno postavljen bilo gdje u prostoru.Opcija Smart Things omogućava da televizor QLED 8K pruži korisnicima bolji pristup informacijama i učini im život lakšim, dok opcija Univerzalnog vodiča (Universal Guide) daje personalizirane preporuke za pronalaženje programa koji ide uživo.

Na sajmu IFA, Samsung je predstavio i kućanske aparate: frižider Family Hub s ekranom osjetljivim na dodir te s opcijom za planiranje obroka, zatim rernu Dual Cook Flex s fleksibilnim vratima i dual cook funkcijom, kao i Quick Drive mašinu za veš koja ima Q-rator sistem s umjetnom inteligencijom za njegu rublja, s funkcijom Laundry Planner koja omogućuje da započnete i završite pranje kad želite.