Pretplati se
Koža u prvom planu

Koža u prvom planu

Maj 2018. se obilježava kao Mjesec svjesnosti o raku kože, kada dermatolozi širom svijeta obavljaju besplatne preglede, informiraju i educiraju populaciju ugroženu od raka kože

Maligna oboljenja kože veoma su raširena u cijelom svijetu. Radi se o različitim tipovima, ali najčešće su to karcinomi i melanomi. Karcinomi se skoro uvijek javljaju kod starijih osoba, iznad 60 godina, i to najviše na onim dijelovima tijela izloženim suncu (lice, vrat, vlasište, ruke). Posebno su ugrožene osobe sa svijetlim očima i tenom, plavom i crvenom kosom, koje veoma lako izgore na suncu, a, naročito, ako su se godinama izlagale suncu. Sve je češća pojava karcinoma kože i kod osoba koje se često izlažu ultravioletnim zracima iz estetskih razloga, iz želje da tokom cijele godine izgledaju preplanulo. Karcinomi se, generalno, javljaju kao lezije (oštećenja) iznad nivoa kože koje je nagrizaju, stvarajući oblik specifične povrede koja nikako ne zacjeljuje. Liječenje se provodi radikalnim hirurškim odstranjivanjem ili, u posebnim slučajevima kada to nije praktično izvodljivo, radioterapijom ili laseroterapijom. U slučaju velikog broja karcinoma i, posebno, kod solarne keratoze, primjenjuje se krioterapija ili fotodinamična terapija, kao i tretiranje najnovijim medicinskim sredstvima sa antitumorskim djelovanjem.

Melanomi se javljaju kod nešto mlađih osoba, od 40 do 60 godina. Kao i karcinom kože, češći je kod osoba sa svijetlom puti, svijetlom ili crvenom kosom, svijetlim očima, koje brzo izgore na suncu i veoma teško ili nikako ne mogu dobiti preplanulu boju kože. Intenzivno izlaganje suncu, nasljedni faktor, prisustvo urođenih velikih mladeža (većih od 20 centimetara), kao i brojni madeži, te oni netipičnog izgleda – spadaju u rizične faktore. Melanomi se javljaju na bilo kom dijelu kože, a posebno na prsima i stomaku kod muškaraca, i na nogama kod žena. Melanomske lezije su fleke, manje ili više iznad površine kože, skoro uvijek tamnosmeđe boje, sa prepoznatljivim karakteristikama za jednog dermatologa. Uklanjanje “rizičnih” lezija nije opasno i prevenirat će nastanak melanoma, dok stalno prisustvo lezije može dovesti do pojave melanoma. Ukoliko se melanom dijagnosticira u najranijoj fazi i bude uklonjen, mogućnost definitivnog ozdravljenja je praktično stopostotna.

Simptomi svih vrsta melanoma
* izraslina ili lezija na koži
* pojava više boja na jednoj leziji
* nepravilni, često asimetrični rubovi
* krvaranje iz izrasline na koži
* promjena boje postojećeg mladeža (smeđa, crna, crvena, plavkasta)

Sistem zaštite

Postoji nekoliko jednostavnih pravila za preveniranje i rano prepoznavanje karcinoma i melanoma. Potrebno je, prije svega, dobro poznavati vlastitu kožu, posebno način na koji reagira na izlaganje suncu. Zatim, informirati se se o eventualnom postojanju malignih tumora kože u porodici i izbjegavati izlaganje suncu u periodu od 11 do 16 sati. Edukacija i korektno izlaganje sunčevim zrakama treba započeti još u djetinjstvu. Za zaštitu od sunca treba koristiti proizvode sa odgovarajućim zaštitnim faktorima, počevši od bebinih prvih odlazaka na plažu ili gradskih šetnji po sunčanom vremenu. Važno je redovno kontrolirati u kakvom je stanju naša koža, ima li na njoj ikakvih vidljivih promjena, površinskih oštećenja koja ne zacjeljuju, mladeža i – zatražiti savjet porodičnog ljekara ili dermatologa. Osobe koje su već imale melanom izložene su povećanom riziku od pojave novog i iz tog razloga moraju odlaziti na redovne kontrole.

Melanom – rizični faktori
* jedan ili više atipičnih mladeža
* opekotine u prošlosti od pretjeranog sunčanja
* 50 ili više običnih mladeža
* koža osjetljiva na sunce (lako izgori ili se stvaraju pjege)
* prisustvo oboljenja kod članova porodice
* pretjerano korištenje solarija

BENIGNI (dobroćudni) mladeži obično su mali, simetrični, pravilnih rubova i u samo jednoj nijansi smeđe boje, dok su maligni melanomi najčešće u više boja (smeđa i crna) i imaju nepravilne rubove

Čaj s limunom, molim!

Američki naučnici sa Dartmouth Medical School tvrde da konzumiranje samo dvije šolje čaja dnevno može smanjiti rizik od nastanka raka kože. Prateći koliko čaja dnevno popije 700 zdravih i 1400 osoba oboljelih od raka kože, zaključili su da hemijski spojevi u čaju djeluju zaštitno. Utvrđeno je da osobe koje dnevno popiju više od dvije šolje čaja smanjuju rizik od nastanka raka kože za 65 posto i da je preventivno dejstvo pojačano ukoliko se čaju doda limun. Ista ekipa stručnjaka je još jednom napomenula da je 90 posto slučajeva raka kože povezano sa pretjeranim izlaganjem suncu.