Nedavno objavljeno

Prva pomoć iz prirode

Pazite kud gazite, jer vrlo često samoniklo bilje ima brojne blagodati za vaše zdravlje

Priredila Jasmina Čolić

Ljeto je na blizuu. Bilo da se spremate na godišnji odmor, na more ili u planinu ili, pak, ostajete u gradu, budite na oprezu, jer ovo varljivo godišnje doba donosi i neke opasnosti po vašu kožu i zdravlje. Krpelji, komarci, ose, pčele i ostali insekti ubodima i ujedima mogu izazvati dosadni svrab, ali ostaviti i ozbiljnije posljedice. Ako se nađete u situaciji da vam ni vaša prenosna apoteka ni medicinska ustanova nisu blizu, ili ako jednostavno niste ljubitelj farmaceutskih preparata, donosimo vam recepte za prvu pomoć iz prirode.

KUNICA
(Achillea millefolium)

Svježa, osušena ili u prahu, kunica (stolisnik, hajdučka trava) odlična je u tretmanu posjekotina i ogrebotina, jer zaustavlja krvarenje, sprečava infekciju i ublažava otekline i bol, čak i kod dubljih rana. No to nije kompletan spektar njenog djelovanja – koristi se u tretmanu brojnih oboljenja. U medicinske svrhe koriste se svi dijelovi biljke, a bere se tokom cvjetanja, od juna do septembra i to po sunčanom vremenu. Možete je pronaći gotovo svugdje, ne sadrži opasne sastojke, nema druge biljke sa kojom je možete zamijeniti, te je pogodna za svakodnevnu upotrebu. Kod posjekotina i ogrebotina praćenih krvarenjem napravite oblogu od svježe nasjeckanih listova.

BOKVICA
(muška – Plantago Major, ženska – Plantago Lancelota)

Ova biljka, poznata i kao trputac, također se može pronaći posvuda, a najčešće upravo pod našim nogama. Ljekoviti dijelovi su korijen, sjeme (muške biljke) poslije sazrijevanja, te naravno listovi, široki ženski i uski muški. Za spoljnu upotrebu dobar je svježe iscijeđen sok bokvice ili ispasirani listovi koji se kao obloga priviju na mjesto ujeda insekta, osipa uzrokovanog otrovnim bršljenom, na rane ili plikove.

GAVEZ
(Symphytum officinale)

Na vlažnim staništima, ali i u vrtu lako je prepoznati ljekoviti gavez po tamnozelenim listovima prekrivenim sitnim dlačicama, a ljeti i po ljubičastim cvjetovima u obliku zvončića. Zbog efikasnosti u regeneraciji tkiva, stimuliranju rasta ćelija i epitelizaciji kože, na čemu može zahvaliti visokoj koncentraciji alantonina, gavez se najčešće koristi kod preloma kostiju, oštećenja ligamenata i tetiva, te za zarastanje rana. Isjeckanom svježem ili suhom lišću dodajte malo mlake vode, te kao pastu nanesite na ranu i zavijte. Možete koristiti i komprese od jakog “čaja” koji ćete pripremiti tako što svježe ili suho lišće namočite u proključalu vodu. Oprez sa primjenom obloga od gaveza kod dubokih rana, jer zbog brzog zacjeljivanja vanjskog dijela neophodno je osigurati da je rana dobro isprana i dezinficirana kako naknadno ne bi došlo do širenja infekcije u unutrašnjem dijelu.

ČUVARKUĆA
(Sempervivum tectorum)

Za uzgoj nezahtjevna i dosta otporna, čuvarkuća je pomoć broj jedan kod uhobolje, ali ima i širok spektar primjene kod kožnih oboljenja. Mesnati listovi puni vode koriste se zbog antiupalnih i antiseptičkih svojstava i kod opekotina, uboda i ugriza. Jednostavno iscijedite sok iz listova i nanesite na problematično mjesto ili stavite oblogu od listova sa kojih ste prethodno ogulili tanku kožicu.

NEVEN
(Calendula Officinalis)

Kad se jednom nastani, slučajno ili namjerno, u vašem vrtu, ovaj narandžasti ukras i saveznik vašeg zdravlja tu i ostaje. Zbog visoke koncentracije flavonoida koristi se u brojnim komercijalnim preparatima za njegu kože, no za manje opekotine, ogrebotine, ujede insekata i druge iritacije na koži djelotvorna je i kompresa na bazi vode. Napravite je namakanjem 2 supene kašike svježih cvjetova nevena u šolji proključale vode. Pustite da se ohladi, procijedite i koristite kao kompresu više puta dnevno.n

Latest Posts

Raport

spot_img