Pretplati se
Prva pomoć kod opekotina od sunca

Prva pomoć kod opekotina od sunca

Preovladala je vaša želja da što prije pocrnite: previše ste se sunčali i neprijatno izgorjeli!

Volite se sunčati i dugo izležavati na plaži? Ili samo želite da što prije nestane neprijatna bjelina vaše kože? Bili ste nepažljivi i pored svakodnevnih upozorenja o štetnosti pretjeranog izlaganja suncu – koža je crvena i upaljena. Radi se, naravno, o opekotinama od sunca. Ukoliko je riječ o blažem obliku koji ne zahtijeva hitnu ljekarsku pomoć, stanje možete popraviti uz pomoć prirodnih preparata. Napomena: “prirodno” nije uvijek sinonim sigurnosti, te je preporučljivo i obraćanje stručnoj osobi ili ljekaru. U međuvremenu, nekim od sljedećih sredstava možete ublažiti crvenilo i neprijatan osjećaj zategnutosti kože. Veoma je važno brzo tretiranje opekotina od sunca kako bi se smanjilo štetno djelovanje na kožu i koža zaštitila od daljnjih oštećenja.

Usto, važno je i da tokom oporavka pijete puno vode i tuširate predio s opekotinama hladnom vodom tri do četiri puta na dan, kako biste nadoknadili izgubljenu vlagu u dubljim slojevima kože.

Hamamelis

Prije više od 200 godina sjevernoamerički Indijanci poznavali su djelotvornost ove biljke, najviše njeno blagotvorno djelovanje na zacjelivanje rana. Hamamelis je od 1862. na zvaničnom američkom spisku lijekova, kao protuupalno sredstvo. Čaj ili tinktura hamamelisa nanosi se direktno na opekotine od sunca, a blagotvorno djeluje kod rana, ugriza i uboda insekata.

Med

Manje rašireno sredstvo u tretiranju opekotina, najvjerovatnije zbog svoje teksture i ljepljivosti koje otežavaju nanošenje. Međutim, med funkcionira savršeno i slobodno ga upotrijebite ako nemate ništa drugo pri ruci. Prema istraživanjima provedenim na Univerzitetu u Aucklandu, na Novom Zelandu, med je veoma koristan kod težih opekotina. Sem antibakterijskog djelovanja, med pomaže u otklanjanju izumrlih ćelija tkiva i ubrzava njihovu regeneraciju.

Lavanda

Još početkom dvadesetog vijeka francuski hemičar Renè Gattefossè je eksperimentirao s ekstraktom lavande. Dobio je odlične rezultate kod tretiranja opekotina iz kojih je zaključio da lavanda ima izvrsna antiseptička svojstva, te da pospješuje zacjeljivanje kože. Kod opekotina od sunca može pomoći običan čaj od lavande, ne previše topao – naravno! Napravite jak čaj od lavande, rashladite ga i koristite za obloge ili uspite u bočicu i koristite kao sprej. Naprskajte ponovo čim koža upije tečnost i postane suha.

Važno! Nemojte se češati kako ne biste izazvali dodatnu infekciju upaljene kože. Pijte dosta tekućine i uzmite dodatni vitamin C – antioksidans, koji će ubrzati zacjeljivanju opekotina. U prva 24 sata popijte aspirin ili ibuprofen, rade na principu smirivanja upale, ublažit će iritaciju i crvenilo. Kada crvenilo prođe, koža se smiri i počne se guliti, blagim pilingom ubrzajte njeno otklanjanje.

Aloe vera

Vjerovatno se radi o jednom od najpoznatijih sredstava za tretiranje opekotina. Aloe vera smanjuje upalu, crvenilo i ublažava bol. Provedena su mnogobrojna istraživanja o ovoj biljci, a među njima je najpoznatije ono iz 1995., kada je korištena za liječenje žrtava atentata u Oklahoma Cityju. Liječenje je vodio dr. Moore, koji je iza sebe imao već četiri hiljade slučajeva teških opekotina. Aloe vera ima antibakterijska i zacjeljujuća dejstva, a može se koristiti u obliku čaja, gela i kao losion – direktno na kožu.

Zobena kaša

Napravite osvježavajuću kupku u kadi pa u vodu dodajte dve do tri šoljice mljevene zobene kaše i sve dobro izmiješajte. Sačekajte 10 minuta pa lezite u kadu i uživajte 20 minuta do pola sata. Nakon kupke isperite kožu hladnijom vodom. Zobena kaša će umiriti kožu i ublažiti peckanje i iritaciju kože. Isto tako, ova zdrava namirnica čisti površinu kože i pomaže joj da brže zaraste.