Pretplati se
Limun-štanglice

Kad ti život da limun – napravi nešto slatko

Limun-štanglice

Da biste u ovim hladnim, zimskim danima unijeli što više vitamina C, pored čajeva, limunada i ostalih tekućina u koje redovno stavljate limun, možete da ga konzumirate i u kolačima i namazu s limunom, čije vam recepte nudimo

POTREBNO (za oko 20 štangica ):

Za prhko tijesto: 150 g brašna, 90 g hladnog putera, 30 g šećera u prahu

Za kremu od limuna: 2 jaja, 170 g šećera, ribana korica i sok jednog limuna, 1 kašika brašna, 1 kašičica sode bikarbone 

PRIPREMA:

Zagrijte rernu na 180 °C, namastite 20x20 cm tepsiju za pečenje. U posudu stavite brašno i šećer te izmrvite puter, a zatim zamijesite glatko tijesto. Razvaljajte ga jednako po tepsiji i pecite 12-15 min. Izvadite iz rerne i pustite da se ohladi.

Za kremu miksajte jaja sa šećerom dok se ne zapjene. Dodajte limunovu koricu i sok, brašno i sodu bikarbonu te miješajte dok se sve ne ujednači. Prelijte preko pečene kore i vratite u rernu još 20-25 min. Ostavite da se malo ohladi pa narežite na duge prutiće i pospite šećerom u prahu.