Pretplati se
Tart od limuna

Kad ti život da limun – napravi nešto slatko

Tart od limuna

Da biste u ovim hladnim, zimskim danima unijeli što više vitamina C, pored čajeva, limunada i ostalih tekućina u koje redovno stavljate limun, možete da ga konzumirate i u kolačima i namazu s limunom, čije vam recepte nudimo

POTREBNO:

250 g glatkog brašna, 150 g putera, 80 g šećera u prahu, pola praška za pecivo, jaje, prstohvat soli, kašika vrhnja – po potrebi

Nadjev: 300 g šećera, 70 g gustina, prstohvat soli, 4 žumanjka, 300 ml vode, 100 ml soka od limuna, 3 kašike putera, naribana kora od limuna

Za meringue: 4 bjelanjka, 100 g šećera, aroma vanilije, kašika gustina


PRIPREMA:

Zamijesite glatko tijesto i razvaljajte ga u okrugli kalup za pite, ali dublji, te pecite na 200 °C oko 20 minuta.

Stavite lagano kuhati žumanjke, vodu, gustin, sok i šećer dok se ne zgusne, pa maknite s vatre i dodajte puter i koricu limuna. Vrući nadjev prelijte preko pečene kore.

Umutite čvrst snijeg od bjelanjaka i kašikom ga stavljajte na nadjev od limuna, pa sve skupa pecite još 20 minuta na 180 °C. Tart dobro ohladite prije serviranja.