Pretplati se
Rad s djecom kao najbolja terapija

MELIHA MEŠETOVIĆ

Rad s djecom kao najbolja terapija

Na čelu Udruženja za pomoć roditeljima djece s posebnim potrebama “Budi mi drug” već deset godina se nalazi Meliha Mešetović – i sama majka dječaka s posebnim potrebama

Napisale: Lejla Kajić i Nejra Osmanović

Kada je osnovala Udruženje “Budi mi drug”, Meliha Mešetović samo je željela da na neki način pomogne osobama s posebnim potrebama. Godine 2006. to je bio prostor od samo deset kvadrata, dok danas Meliha sve aktivnosti udruženja obavlja u mnogo većim prostorijama koje se nalaze u sklopu vrtića Javne ustanove “Djeca Sarajeva” u Ilijašu. Udruženje redovno organizuje kreativne radionice, a proizvode koje prave – najčešće čestitke – prodaju školama ili općini. Također, članovi udruženja učestvuju u raznim sportskim aktivnostima, čime se poduzima mnogo po pitanju inkluzije u društvo djece sa posebnim potrebama. Melihino ime se često spominje sa divljenjem, često joj kažu da je smatraju velikim borcem i prije svega dobrim čovjekom. Inspiraciju je, kaže, dobila iz vlastitog životnog iskustva.

“Moj sin i njegova bolest su napravili samo boljeg čovjeka od mene. Ne bih mogla zamisliti život drugačijim”

Borba za život sina

Još kao šestomjesečnoj bebi, Melihinom sinu Faruku su ustanovljeni brojni zdravstveni problemi, uključujući i ventrikularni septalni defekt, urođenu srčanu manu, zbog čega je bila nužna i operacija. Doktori su ga na početku otpisali, međutim, njegova majka kaže da je duboko u sebi osjećala da će sve biti u redu. Od tri bebe koje su istovremeno operisane, Faruk je jedini uspio preživjeti, uprkos tome što je u početku pokazivao gore rezultate od ostalih. Također, doktori su smatrali da je i oporavak nakon operacije jako težak, ali Meliha i dalje nije gubila nadu. “Nikada sebi nisam dala za pravo da pomislim da neće uspjeti.” U četvrtoj godini je izvršena još jedna operacija, koja je uspješno prošla.

Nakon što je protekao oporavak, dječaka je upisala u vrtić kako bi se uključio u društvo i na neki način socijalizovao. Faruk, kojem je dijagnosticiran i Downov sindrom, upisan je nakon vrtića u osnovnu školu, koju je uspješno završio, a trenutno je prvi razred srednje škole. Iako je i danas na redovnoj terapiji lijekovima, jer i dalje ima srčanu manu, hormonalni poremećaj, te dijabetes tipa 1, Faruk je aktivan i sretan dječak, koji je itekako dio društva. “Nije lako živjeti s ovom bolešću, to predstavlja veliko iskušenje. Međutim, moj sin i njegova bolest su napravili samo boljeg čovjeka od mene. Ne bih mogla zamisliti život drugačijim.”

Upravo ovaj uspjeh – kad je upornošću i trudom omogućila svom djetetu, koje je nekoliko mjeseci nakon rođenja bilo “otpisano”, da danas ide u školu, bavi se sportom, bude inkorporirano u društvo – Melihu je doveo do mjesta predsjednice udruženja. Roditelji su u njoj prepoznali nekoga ko bi i njihovoj djeci mogao pomoći. A ona dvoje iskustvo prenosi na njih ne bi li postigli napredak kod svog djeteta.

Posebno priznanje

Načelnik Ilijaša, kao i njeni sugrađani prepoznali su njen trud i zalaganje, te je zbog toga nagrađena posebnim priznanjem – plaketom Općine Ilijaš. Meliha ističe da je zbog toga presretna, međutim, najljepša nagrada za nju je ipak bezuslovna ljubav koju svakodnevno dobija od djece u udruženju.

Meliha ima još jednog sina koji joj zajedno s mužem pomaže u odgoju Faruka. Ipak, s obzirom na zahtjevan posao njenog muža, koji mu ostavlja malo slobodnog vremena, Meliha većinu toga obavlja sama. Ipak, ističe da se porodica svako malo uputi na izlet ili jednostavno u kraću šetnju, te da toga nikad ne nedostaje. Pored rukovođenja udruženjem i svojim domom, ova žena se bavi i stakleničkom proizvodnjom, a ima i psa. Kako kaže, voli da je okupirana. Na pitanje kako se odmara, kaže: “Meni su upravo djeca iz udruženja odmor. Razgovor s njima mi je najbolja terapija.”