Pretplati se
Manekenstvo je prioritet, ali nisam odustao od glume

ISMIR GAGULA

Manekenstvo je prioritet, ali nisam odustao od glume

Dečko kojeg smo upoznali kada je u dobi od 14 godina zaigrao u filmu Djeca, rediteljice Aide Begić, danas u Milanu i Istanbulu gradi svoju manekensku karijeru, no ne bi imao ništa protiv kada bi ponovo dobio priliku pojaviti se na velikom platnu

Napisala: Mersiha Drinjaković

Dvadesetogodišnji Sarajlija Ismir Gagula od lani sigurno plovi manekenskim vodama. Za ovog zgodnog momka ste sigurno čuli i ranije: Ismir je imao 14 godina kad se našao u jednoj od glavnih uloga u filmu Djeca rediteljice Aide Begić, glumeći brata Marije Pikić. Talentovani tinejdžer našao se tad i na svečanoj premijeri ovog filma, pred reflektorima Cannesa, osjetivši glamur jednog od najpoznatijih filmskih festivala na svijetu. “Snimanje filma Djeca ću pamtiti čitav život jer je to ujedno moje prvo glumačko iskustvo i prvi dodir s filmom. Pamtit ću sve: od priprema, prvih kadrova, postavljanja scene, šminke, frizure, kostima, te, naravno, upoznavanja i rada s glumačkim velikanima s prostora bivše Jugoslavije.”

S vremena na vrijeme Ismir se bavi i DJ-ingom

Pink Panter

Film Djeca otvorio mu je put u glumačke vode. Tako se 2014. našao u omnibusu A Quintet, dok je 2015. u Pink Panteru, seriji o balkanskim pljačkašima dijamanata, utjelovio Milana iz mlađih dana, jednog od glavnih likova. “Tad sam se po prvi put susreo sa snimanjem serije, radom sa stranom produkcijom, te snimanjem van granica BiH. Pamtit ću prelijepe kadrove u prirodi i poglede s nekih od vrhova Podgorice, te akcijske scene jurnjave i tuče po Beogradu”, govori Ismir danas, napominjući kako mu je glumačka karijera trenutno na čekanju s obzirom na činjenicu da snimanja filmova i serija u BiH i nisu tako česta. Trenutno se bavi modelingom, ali to ne znači da je odustao od glume. “Kad bi mi se ukazala prilika, pauzirao bih s manekenstvom te se posvetio ulozi koja mi je data.”

“Sarajevo je moja kuća i dom, a bazom ovog posla smatram Milano”

Angažman na Bosforu

A u manekenstvu se našao na nagovor i preporuku svoje prijateljice, naše poznate manekenke Sarah Čerkez, koja mu je u januaru 2017. godine pomogla da dobije angažmane u Milanu. Tamo je imao priliku raditi različite kampanje za brendove kao što su La Perla, Kappa, Dirk Bikkembergs i Imperial Fashion, snimati editorijale za inostrane modne magazine, a bio je pozvan i na fitting modne kuće Versace te na showroom brenda Dsquared2.

Dvadesetog januara ove godine, Ismir je spakovao kofere i otišao u Istanbul, gdje će uraditi neke nove projekte, a jedan od njih je i editorijal za britanski magazin Kühl. Nakon Istanbula vraća se u Sarajevo, pa ponovo putuje u Milano. Kako kaže: “Sarajevo je moja kuća i dom, a bazom ovog posla smatram Milano.” Kao i većina manekena, želio bi sarađivati s velikim brendovima kao što su Versace, Armani, Gucci, Moschino ili D&G. Ipak, najljepši dio posla kojim se bavi jeste prilika da putuje svijetom, vidi prirodne ljepote i upoznaje različite narode, tradicije i kulture. Također, dodaje, jedna od boljih stvari je upoznavanje novih osoba, koje možda samo prođu ili se pak zadrže u vašem životu, a koje dolaze iz svih zemalja svijeta. “Lijepo je”, veli, “znati da negdje ‘tamo’ imate nekog.”