Pretplati se
Privilegovan i željan izazova

DAVOR SABO

Privilegovan i željan izazova

Sarajevski glumac Davor Sabo, koji se odmah po završetku studija našao u regionalnom scenskom hitu Dame biraju, a trenutno oduševljava u predstavama Narodna drama i Jedvanosimsoboakalomistobo, otkriva kakve uloge za sebe priželjkuje u budućnosti

Napisale: Nejra Osmanović i Lejla Kajić

Davor Sabo (27) je glumac koji trenutno igra u predstavama Sarajevskog ratnog teatra Narodna drama, u režiji Bobana Skerlića, te Jedvanosimsoboakalomistobo, čiji je reditelj Aleš Kurt. Međutim, uloga po kojoj ga prepoznajemo jeste ona u regionalnoj hit predstavi Dame biraju. Davor je odmah po završetku studija dobio ulogu u ovoj predstavi te je do sada više od 170 puta igrao u gradovima širom bivše Jugoslavije i Evrope. “To je privilegija koja je u današnje vrijeme izuzetno rijetka, skoro da ne postoji. Odmah nakon diplomiranja dobio sam priliku zaigrati u jednom tako velikom projektu što je meni kao tek diplomiranom glumcu s vrlo malo iskustva bio ogroman izazov.”

Gluma kao profesija je za Davora bila logičan izbor, s obzirom na to da je odmalena po kući igrao “predstave”, glumio na školskim priredbama, pisao kratke scenarije koje bi poslije izvodio sa prijateljima. Nakon toga je interesovanje usmjerio na filmove, te su ga mnogi glumci i uloge intrigirali i fascinirali. Iako u početku nije razmišljao o glumi kao o poslu, prateći svoje osjećaje i svojevrsno šesto čulo odabrao je Akademiju scenskih umjetnosti. Započevši s ovim poslom, potvrdilo se da je odluka bila ispravna.

S obzirom na malo iskustva, njegova prva velika uloga je bila jednako veliki izazov. Davor priželjkuje upravo još takvih uloga. “Za sebe u budućnosti, kao i uvijek dosad, priželjkujem izazove. Najbitnije mi je da uloga koju dobijem u bilo kojem žanru ili estetici predstavlja izazov, nešto što me provocira da istražujem, da upoznajem i otkrivam nove načine i time unapređujem svoja glumačka sredstva”. Također, dodaje da bi se posebno volio okušati kao jedan od Marvelovih junaka.

Jedan od izazova predstavljao je i nastup s Dame biraju u Skoplju, koji drži rekord po broju gledalaca: predstava je odigrana na stadionu pred oko 2.500 ljudi, a tu je i beogradski Dom sindikata sa 1.500 gledatelja.

“Najbitnije mi je da uloga koju dobijem, u bilo kojem žanru ili estetici predstavlja izazov, nešto što me provocira da istražujem, da upoznajem i otkrivam nove načine i time unapređujem svoja glumačka sredstva”

Ljubav prema pozorištu

Na pitanje da li više preferira pozorište ili film, Davor bez dvojbe odabire pozorište. “Taj osjećaj života na sceni i žive razmjene između glumaca i gledalaca je neobjašnjiv i neprocjenjiv.” Međutim, i rad na filmu smatra izuzetno zanimljivim, te se ne odriče igranja pred kamerama. “Pozorište je moja baza, tu sam zavolio glumu i tu se učim glumiti. Tu se uvijek vraćam osnovama.”

Za uloge se priprema istražujući, posmatrajući sebe i svijet oko sebe. Nedavno je imao premijeru predstave Narodna drama u SARTR-u, u kojoj tumači lik Milana, te kaže da mu je ova uloga predstavljala popriličan izazov. “Kada sam prvi put pročitao komad, imao sam pomiješane emocije prema ovom karakteru, nisam se slagao s njim, s načinom na koji živi i razmišlja.”  Međutim, upravo u tom sukobu njega i onoga što taj napisani karakter predstavlja, pronašao je način da ga što bolje utjelovi na sceni. “Svaki lik ima svoje posebnosti i to je ono što, između ostalog, daje težinu i ljepotu radu na ulozi.”

U svemu što radi, Davorova najveća podrška su njegova majka i djevojka, te kaže da mu je ta podrška bitna i neprocjenjiva. Za sebe privatno kaže da nema neki moto po kojem živi: trudi se biti dobar čovjek, raditi na sebi, razvijati se i pomagati drugima.