Pretplati se
Quiche s graškom

Ukusne zelene bobice

Quiche s graškom

Grašak je omiljena namirnica svih gurmana, ali i onih koji paze na svoje zdravlje. Možete ga konzumirati svježeg ili nimalo lošijeg zaleđenog. Mi vam nudimo nekoliko vrlo jednostavnih jela koja možete poslužiti u svakoj prilici.

POTREBNO:

2 dl mlijeka

1 dl jogurta

2 jaja

1 kiselo vrhnje

1 dl ulja

po 12 kašika pšeničnog brašna i kukuruznog brašna

po 100 g graška i kukuruza šećerca

2 mrkve i 2 krompira

1 prašak za pecivo

so, crvena paprika

PRIPREMA:

U slanoj vodi skuhajte grašak, krompir izrezan na kockice i mrkvu prerezanu napola po dužini. Kada se skuha, procijedite i odvojite mrkvu sa strane.

Umutite jedno jaje, ulje, mlijeko i jogurt u kompaktnu smjesu te posolite i dodajte mješavinu začina po ukusu. Dodajte skuhani krompir i grašak te sve dobro izmiješajte.

U posebnoj posudi izmiješajte prašak za pecivo, pšenično i kukuruzno brašno te postepeno uz lagano miješanje dodajite smjesu od jaja i povrća. Dobivenu smjesu podijelite na dva dijela te u jedan dio dodajte malo crvene paprike, a drugi dio izlite u tepsiju i zapecite nekoliko minuta, pa na to poredajte skuhanu mrkvu i zalijte ostatkom smjese.

Sve pecite na 200°C dok ne porumeni.

Izmiješajte jedno jaje i vrhnje, po želji posolite i prelijte po vrhu pa dodajte kukuruz. Sve zapecite 5 minuta na 225°C.