Pretplati se
Torta od malina i bijele čokolade

Kremasti kolači

Torta od malina i bijele čokolade

Ako želite napraviti ukusan desert bez gubljenja mnogo vremena, onda su ovo pravi kolači za vas. Brzi, kremasti, ukusni, jednostavni i najvažnije – prekrasno izgledaju.

POTREBNO: 

Za biskvit: 10 bjelanjaka, 200 g šećera, 2 vanilina šećera, 2 kašičice praška za pecivo, 100 g oštrog brašna, 50 g gustina, 1 dcl ulja, 1 mala kašika sirćeta, po želji malo maraskina

Za mousse od bijele čokolade: 300 g bijele čokolade, 500 g mascarponea, 0,5 l vrhnja za šlag

Za kremu od malina: 500 g malina, 200 g šećera, 2 dcl vode, 1 puding od burbon vanilije

PRIPREMA: 

Bjelanjke umutite pa im postepeno dodajte prvo šećer, a onda i ostale sastojke. Brašno i gustin dva puta prosijte i polako sa svim ostalim sastojcima ručno umiješajte u bjelanjke. Pecite na 160 °C 40 min u kalupu za tortu veličine 28 cm. Ohlađen biskvit prerežite napola. 

Bijelu čokoladu otopite na pari skupa sa 2 dcl vrhnja za šlag. Kad se smjesa ohladi umutite je mikserom pa je ručno umiješajte u smjesu ostatka vrhnja za šlag koji umutite prije dodatka mascarponea i šećera u prahu. 

Maline prokuhajte sa vodom i šećerom. U to dodajte razmućeni puding od vanilije i kuhajte par minuta. Skinite s vatre i ohladite. 

Složite ovako: biskvit – pola kreme od malina – mousse od bijele čokolade – biskvit – ostatak kreme od malina (ostavite malo za dekoraciju) – ostatak moussea od bijele čokolade – dekoracija po želji. Dobro rashladite i uživajte.