Pretplati se
Savršena torta

Kremasti kolači

Savršena torta

Ako želite napraviti ukusan desert bez gubljenja mnogo vremena, onda su ovo pravi kolači za vas. Brzi, kremasti, ukusni, jednostavni i najvažnije – prekrasno izgledaju.

POTREBNO: 

Za biskvit: 4 jajeta, po 4 kašike vode, šećera i brašna, 1 red crne čokolade (10g), namaz od višanja, 1 tegla višanja, 3 kašike gustina, 100 g šećera, 250 g krem-sira, 350 g slatkog vrhnja, 100 g bijele čokolade, 100 ml mlijeka, 6 listića želatina, 150 g šećera; 

Za glazuru: 90 g crne čokolade, 150 ml slatkog vrhnja

PRIPREMA: 

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Umutite žumanjke, šećer, vodu i brašno. Naribajte čokoladu i na kraju lagano umiješajte umućene bjelanjke. Pecite u okruglom kalupu za torte na 200 °C 15 minuta. Ohlađeni biskvit stavite na ukrasni tanjir i obavezno oko njega stavite obruč za torte. 

Višnje ukuhajte zajedno sa gustinom, šećerom i tekućinom iz kompota. Još vruće prelijte po biskvitu. 

Za kremu u mlijeku ukuhajte šećer i na kraju i bijelu čokoladu. Neka vam se 2-3 minute prohladi, zatim dodajte i omekšanu želatinu, pa krem-sir i sve dobro umutite. Ostavite par minuta da se sve skupa ohladi, neka bude blago mlako, zatim sve povežite umućenim slatkim vrhnjem i izlijte po višnjama. 

Za glazuru, slatko vrhnje prokuhajte, otopite u njemu čokoladu i još vruće prelijte po torti. Tortu dobro ohladite i ukrasite po želji.