Pretplati se
Moka rolat

Neizbježni rolati

Moka rolat

Rolat kao poslastica prisutan je u nacionalnoj kuhinji mnogih zemalja. Najpoznatije tijesto za rolat zove se patišpanj. Kreativni i maštoviti kulinari izmislili su različite recepte za razna tijesta i načine da naprave rolat. Također, u kulinarstvu su rašireni i slatki i slani rolati, a zajedničko i jednim i drugim je valjkasti oblik

POTREBNO: 

Za tijesto: 4 jajeta, pola kašičice sirćeta, 5 kašika bijelog šećera, 1/4 kašičice soli, po 1 kašičica vanilinog ekstrakta i jake crne kafe, 4 kašike kokosovog brašna, 60 g brašna za kolače, po 3 kašike ulja i mlijeka, 1/4 šolje svježe ispečene kafe

Za sirup: 2 kašičice šećera i 4 kašike tople vode

Za kremu od moke: po 2 šolje (500ml) vrhnja za šlag i crne kafe

Za garniranje: čokoladni čips, sjeckani kikiriki

PRIPREMA: 

Zagrijte rernu na 200° C. Umutite žumanjke, šećer i so. Dodajte kafu i vanilin ekstrakt, pa mlijeko, ulje i svježe pečenu kafu. Ubacite kokosovo brašno i brašno za kolače. Izmiješajte. 

U čistoj zdjeli umutite bjelanjke i sirće na najvećoj brzini dok ne postane pjenušavo. Zatim pomalo dodajite ostatak šećera i nastavite mutiti na najvećoj brzini dok nije posve kruto. Dodajte smjesu sa žumanjcima. Prebacite to u tepsiju i pecite 10 minuta. Kad izvadite iz rerne, prekrijte komadom papira i ostavite da se skroz ohladi. 

Pošpricajte tijesto sirupom. 

Umutite vrhnje za šlag pa dodajte kafu i mutite još malo. Sa pola moka kreme namažite kolač. Pažljivo zarolajte, a zatim rolat premažite ostatkom kreme. Garnirajte čokoladnim čipsom i sjeckanim kikirikijem.