Pretplati se
Švicarski pepermint rolat sa čokoladom

Neizbježni rolati

Švicarski pepermint rolat sa čokoladom

Rolat kao poslastica prisutan je u nacionalnoj kuhinji mnogih zemalja. Najpoznatije tijesto za rolat zove se patišpanj. Kreativni i maštoviti kulinari izmislili su različite recepte za razna tijesta i načine da naprave rolat. Također, u kulinarstvu su rašireni i slatki i slani rolati, a zajedničko i jednim i drugim je valjkasti oblik

POTREBNO: 

Za tijesto: 1/3 šolje brašna, 1/4 šolje kokosovog brašna, prstohvat soli, 6 velikih jaja, 2/3 šolje šećera, 1 kašičica vanilinog ekstrakta, 4 kašike istopljenog putera

Za fil: 1/4 šolje vrhnja za šlag, 1 kašičica ekstrakta peperminta

Za vanjsku kremu: pola šolje vrhnja za šlag, 100 g bistre čokolade, isjeckane, 1 kašičica blagog kukuruznog sirupa, 1/4 šolje izlomljenih bombona od peperminta

PRIPREMA: 

Zagrijte rernu na 200° C. Izmiješajte brašno, kokosovo brašno i so. Umutite jaja, šećer i vanilin ekstrakt na pari, pa ih uklonite sa zagrijane posude i najvećom brzinom mikserom umutite ovu smjesu. Dodajte smjesu sa brašnom u smjesu sa jajima, pa otopljeni puter. Brzo prebacite smjesu na papir za pečenje i ravnomjerno rasporedite. Pecite 6-7 minuta. Ohladite kolač 2-3 minute, ne više. 

Nađite čist ubrus i na njega pospite kokosovo brašno. Položite kolač licem prema dole na ubrus, a onda sve pospite kokosovim brašnom. Pustite da se kolač ohladi. 

Umutite vrhnje, pa dodajte ekstrakt peperminta. Rasporedite ravnomjerno preko kolača, smotajte i ostavite kolač da se ohladi u frižideru pola sata. 

Za preljev umutite šlag, dvije trećine isjeckane čokolade i prstohvat soli na pari. Uklonite posudu sa izvora topline i umiješajte preostalu čokoladu i kukuruzni sirup. Preko cijelog rolata rasporedite ovu kremu, pa po njoj komadiće pepermint bombona. Ostavite rolat u frižider 20 minuta. Režite i servirajte!