Pretplati se
Rolat od bundeve

Neizbježni rolati

Rolat od bundeve

Rolat kao poslastica prisutan je u nacionalnoj kuhinji mnogih zemalja. Najpoznatije tijesto za rolat zove se patišpanj. Kreativni i maštoviti kulinari izmislili su različite recepte za razna tijesta i načine da naprave rolat. Također, u kulinarstvu su rašireni i slatki i slani rolati, a zajedničko i jednim i drugim je valjkasti oblik

POTREBNO: 

Za tijesto: 1 šolja šećera, ¾ šolje brašna, pola kašičice soli, 1 kašičica sode bikarbone, pola kašičice začina po želji, 3 jajeta, 2/3 šolje pirea od bundeve

Za fil: 200 ml kremastog sira, 1 kašika istopljenog putera, 1 kašičica vanilije, 1 i ¼ šolje šećera u prahu, pola kašičice soli

PRIPREMA: 

Zagrijte rernu na 200° C. Postavite papir za pečenje. U velikoj posudi pomiješajte šećer, brašno, so, sodu bikarbonu, začine, jaja i pire od bundeve. Rasporedite po papiru za pečenje i pecite 15 minuta. 

U međuvremenu, na foliju pospite šećer u prahu. Kad je kolač ispečen, lagano ga prevrnite na tu foliju. Počinjući od kraćeg kraja, zarolajte kolač. Pustite da se skroz ohladi. 

Za to vrijeme, napravite fil: u velikoj posudi pomiješajte kremasti sir, istopljeni puter, vaniliju, šećer u prahu i sol. Mutite ručnim mikserom.
Kad se kolač ohladi, odmotajte ga i namažite ovu kremastu smjesu. 

Ponovo zarolajte i pospite još šećera u prahu. Režite i servirajte.