Pretplati se
Slani rolat s orasima

Neizbježni rolati

Slani rolat s orasima

Rolat kao poslastica prisutan je u nacionalnoj kuhinji mnogih zemalja. Najpoznatije tijesto za rolat zove se patišpanj. Kreativni i maštoviti kulinari izmislili su različite recepte za razna tijesta i načine da naprave rolat. Također, u kulinarstvu su rašireni i slatki i slani rolati, a zajedničko i jednim i drugim je valjkasti oblik8

POTREBNO: 

Za koru: 8 jaja, 4 kašike mljevenih oraha, 4 kašike sjeckanih oraha, 2 kašike brašna, 100 ml mlijeka, 1 kesica praška za pecivo, pola kašičice soli

Za fil: 500 g kisele pavlake, 300 g feta sira, 100 g pršuta (ili šunke), 5 kiselih krastavčića, 1 kašika majoneze, origano, peršun

PRIPREMA: 

Kora: Umutite snijeg od bjelanjaca. Žumanjca umutite sa mlijekom. Mljevene i sjeckane orahe, brašno i prašak za pecivo posolite i sjedinite sa snijegom od bjelanjaca. Sipajte u prethodno uljem namazan i brašnom posut pleh. Pecite koru 30 minuta na 180⁰ C. 

Fil: Izrendajte pršut (šunku). Dodajte izmrvljen sir, sjeckane krastavčiće, pavlaku, majonezu i začine. Dobro promiješajte. Ohlađenu koru namažite filom. Uvijte, namažite umućenom pavlakom i ukrasite po želji.