Neizbježni rolati
Šareni rolat
Rolat kao poslastica prisutan je u nacionalnoj kuhinji mnogih zemalja. Najpoznatije tijesto za rolat zove se patišpanj. Kreativni i maštoviti kulinari izmislili su različite recepte za razna tijesta i načine da naprave rolat. Također, u kulinarstvu su rašireni i slatki i slani rolati, a zajedničko i jednim i drugim je valjkasti oblik
POTREBNO:
Žuta kora: 2 jajeta, po 2 kašike ulja i brašna, 1 kašika kisele pavlake, 3-4 kašike izgnječenog feta sira
Zelena kora: 2 jajeta, po 2 kašike ulja, obarenog i isjeckanog špinata i brašna, 1 kašika kisele pavlake, malo soli
Crvena kora: 2 jajeta, po 2 kašike ulja, ajvara i brašna, 1 kašika kisele pavlake, malo soli
Fil: 400 g krem sira, po 200 g kisele pavlake i tanko izrezane šunke
PRIPREMA:
Svaku koru umutite posebno. Prvo umutite žumanjca, dodajte ostale sastojke i na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaca. Izljevajte naizmjenično sve tri mase na papirom obložen pleh od rerne, jednu do druge ili šarajte oblike po želji. Pecite koru oko 15 minuta u rerni zagrijanoj na 180° C. Pečenu koru odmah urolajte zajedno sa krpom, pa ostavite da se ohladi prije filovanja.
Za fil umutite kiselu pavlaku sa krem sirom, premažite koru i preko poredajte šunku. Urolajte koru, pa gotov rolat umotajte u prozirnu foliju i dobro ohladite u frižideru.