Pretplati se
Violončelista u kuhinji

MIRAN KARIĆ

Violončelista u kuhinji

Školovani violončelista, Miran Karić slijedio je svoju ljubav prema kuhinji od rane mladosti, da bi danas bio perspektivni kuhar i poznato TV lice

Napisala: Živana Jovančić

Poznato lice NTV Hayat, Miran Karić (26) zapažen je na domaćoj kulinarskoj sceni i već nekoliko godina svaki njegov TV show privlači pažnju gledateljstva. Njegova kulinarska avantura započela je prije nekoliko godina kada je izašao kao pobjednik sa Hayatovog takmičenja “Super recept”, a to mu je bila viza za angažman u drugim emisijama, od kojih je posljednja “Domaća kuhinja”, u kojoj ga trenutno gledamo.

Rodom iz Zenice, Miran je još kao desetogodišnjak volio da se vrti po kuhinji i priprema jela uz majčinu podršku. Kako su mu roditelji bili veoma zaposleni, počeo je kuhati neka jednostavna jela za svoju tri godine mlađu sestru Melisu i za sebe. Njegova druga ljubav zove se muzika; učio je i spremao se da bude violončelist, ali na kraju Srednje muzičke škole “pobjegao“ je od violončela i posvetio se kulinarstvu. Prvi profesionalni dodir sa osnovama kuhinje učio je kod našeg poznatog kuhara Nihada Mameledžije, u restoranu Nostra cucina, prije četiri godine. “Kod Nihada sam učio osnove, odnosno organizaciju rada u kuhinji, što je najbitnija stvar. Morate se organizovati da biste bili dobri u poslu, jer je rad u kuhinji brz, težak, stresan, a kod Nihada sam se prvi put sreo i sa ogromnom vrućinom u kuhinji. Naučio sam kako da funkcionišem pod takvim pritiskom, naučio sam restoranski sistem rada, principe pripreme i pravljena jela. U startu je za kuhara dobro da promijeni što više restorana i nauči što više jela i različitih stvari, jer će kasnije bolje formirati svoj stil”, savjetuje iz ličnog iskustva Miran Karić. 

Kulinarska pravila 

Doskora šef cafe restorana Metropolis u SCC-u, sada je glavni kuhar sa stalnim zaposlenjem u modernom i šarmantnom restoranu Klopa u centru Sarajeva. Samouki kuhar i školovani muzičar svaki put stvara jela po drugim notama kako bi im dao vlastiti pečat, a Klopin restoranski izbor sklopio je sa “Domaćom kuhinjom” koju vodi na Hayatu. Elokventan, dinamičan i ležeran pred kamerama, danas kaže kako mu problem nikad i nije predstavljala kamera, već ga je na početku mučio način prezentiranja hrane budući da je prvi put morao pričati o tome šta radi. Tako se u prvoj kulinarskoj emisiji “Brzi recept” isprofilirao, a voditeljsko umijeće usavršio je radeći dvije sezone s kolegicom Almasom Lazović na emisiji “Recept za dobar život” i serijalu “Ramazanski recepti”. U svakom slučaju, njegovi kulinarski ciljevi bili su identični, kao i poruke namijenjene gledateljima neovisno o tome da li žele iskušati osobne sposobnosti na novim receptima. “Uvijek pokušavamo da predstavimo zdraviju varijantu hrane. Držim se pravila da to bude nutritivan obrok, obrok koji se brzo priprema, koji je jednostavno napraviti i, naravno, da ne košta puno. Sa zdravim receptima pokušavamo da isforsiramo domaću kuhinju i da je u emisiji pomalo kombinujemo sa internacionalnom.” 

Privatna oaza sreće 

Poslije toliko emisija, promovisanja najboljih proizvoda, recepata i savjeta, zapitali smo Mirana koliko je doprinio i uticao na našu kulturu ishrane, na poboljšanje kvaliteta i zdrave prehrane. Takav doprinos ne može se iskazati nekim procentima, veli naš sagovornik, ali nam priča kako ga zaustavljaju na gradskim ulicama, pišu mu na Facebook ili na e-mail. “Uglavnom su to žene. Na cesti me zaustavljaju gospođe od 65 godina koje imaju pitanja, i mislim da sam uspio potaknuti ljude na razmišljanje. Javljaju mi se čak i studenti koji traže savjete za brze i malo jeftinije recepte. Mogu reći da mi se pretežno javljaju, na moje iznenađenje, i mlađi muškarci, ljudi koji su u nekim drugim branšama, ali vole da kuhaju.” 

“Mislim da će me ljudi uvijek više cijeniti kad im pokažem neke stvari u radu nego kao šefa koji samo naređuje. Ne patim od sujete, a to je veoma važno, jer vas sujeta može sputavati”

Miran Karić ima uzore među kolegama, a to su Nihad Mameledžija, Hamid Kurjaković, britanske kulinarske zvijezde Jamie Oliver i Gordon Ramsay te Kenijac Kiran Jethwa. Vodi ga radna politika prema kojoj mu je, veli, draže biti vođa nego šef. “Mislim da će me ljudi uvijek više cijeniti kad im pokažem neke stvari u radu nego kao šefa koji samo naređuje. Ne patim od sujete, a to je veoma važno, jer vas sujeta može sputavati”, govori Miran, koji teži da ima pouzdan i uigran tim. On koji je samouk, priča nam kako neprekidno stiče novo znanje i iskustvo radeći uz kolege kako u BiH, tako i van granica naše zemlje. Seriozno se priprema za profesionalnu edukciju i sticanje certifikata u inostranstvu. Na porodičnom planu, stvari su na svom mjestu: uživa podršku roditelja i sestre Melise, koja je na master studiju violine na Muzičkoj akademiji. Privatno je stvorio oazu sreće koju skriva od suvišnih pogleda, a čine je supruga Jasmina, po zanimanju zubna tehničarka, i njihova jednogodišnja djevojčica Arja. “Na poslovnom planu ne osjećam se uspješnim, iako moja karijera ide uzlaznom linijom, ali privatno se osjećam kao potpun čovjek. Moja supruga je moj oslonac, moja podrška, neko ko mi ne dopušta da ikad odustanem. Očinstvo me promijenilo. Kad god pogledam to divno malo stvorenje, a moja kćerkica ima očaravajući osmijeh, dobijem želju, snagu i motiv da kroz život idem na konstruktivan način.”