Pretplati se
Špageti u plavoj kutiji s umakom Barilla Basilico i pirjanim povrćem

BARILLA

Špageti u plavoj kutiji s umakom Barilla Basilico i pirjanim povrćem

Tjestenina je održiva namirnica koja se nalazi na dnu Dvostruke prehrambene piramide. Povrće se zamrzava na vrhuncu sezone, kada su dozrijevanje i kvaliteta savršeni te jamče dosljednu kvalitetu tokom cijele godine.

Sastojci za 4 osobe:
Barilla Spaghetti br. 5 - 350 g
Umak Barilla Basilico - 400 g
Tikvice - 70 g
Patlidžan - 70 g
Paprika babura - 70 g
Ekstradjevičansko maslinovo ulje - 30 g
Češnjak - 1 češanj
Listovi bosiljka, nasjeckani peršun

Priprema:
Operite povrće, ocijedite ga i narežite na kockice.
U neljepljivoj tavi zagrijte maslinovo ulje s očišćenim češnjem češnjaka. Izvadite češnjak i dodajte narezano povrće; pirjajte povrće dok se ne skuha, ali mora ostati hrskavo.
Dodajte umak Barilla Basilico, zagrijte ga i ostavite da krčka nekoliko minuta kako bi preuzeo okus povrća.
U međuvremenu zakuhajte velik lonac vode; nakon što voda zakuha dodajte so (otprilike 7 g po litri) i kuhajte špagete prema uputi na pakiranju. Odvojite nekoliko kašika vode od kuhanja, a zatim pažljivo ocijedite tjesteninu.
Umiješajte špagete u umak i vodu od kuhanja na srednjoj vatri i pričekajte da se voda upije.
Poslužite vruće, pospite svježim listićima bosiljka i nasjeckanim peršunom prema vlastitom ukusu.

Zanimljivosti:
- Paradajz i umaci od paradajza važan su dio modela mediteranske prehrane.
-Bosiljak se uvijek bere rano ujutro, u svitanje, kada su svježina i okus na optimalnom nivou, a zatim se šalje direktno u pogon, gdje se pere i odmah upotrebljava kako bi se osigurala njegova svježina. 

Tjestenina je ukusna i spaja ljude! 

Više savjeta i recepata možete pronaći na linku i na stranici.