Pretplati se
Smokve s plavim sirom i medom

Voće koje nagovještava kraj ljeta

Smokve s plavim sirom i medom

Krajem ljeta slavimo najslađe plodove, koji se, iako su slatki, mogu naći i u slanim jelima i učiniti ih jako ukusnim. Donosimo nekoliko recepata sa smokvama, grožđem i kruškama, u slatkoj i slanoj varijanti, koje možete pripremiti za svaku priliku

POTREBNO: 

8 prepolovljenih svježih smokvi

150 g plavog sira (može i mladog kozjeg sira)

1 šaka oraha (komadići)

2 kašike meda

tostirani hljeb

PRIPREMA: Zagrijte rernu na 180° C, a pleh obložite papirom za pečenje. Položite smokve na papir za pečenje i pecite 10 do 15 minuta. Dok su još tople, prelijte ih s malo meda, pospite komadićima oraha i plavog sira. Poslužite uz prethodno tostirani hljeb.