Međunarodni nagradni konkurs za ljekare i farmaceute
04.06.2018. u 08:17 sati


MEDIS

Međunarodni nagradni konkurs za ljekare i farmaceute


Medis Awards za doprinos medicini i društvu, Konkurs za međunarodnu nagradu Medis Awards, koja se dodijeljuje za izuzetna istaživačka dostignuća ljekara i famaceuta, raspisan je u osam zemalja Evrope...

Međunarodna nagrada Medis Awards osnovana je da podrži i podstakne stručnjake u oblasti medicine čiji radovi direktno utiču na razvoj dijagnostike i liječenja različitih bolesti. Na pres konferenciji, održanoj 31. maja u atriju hotela Evropa, saopšteno je da je raspisan međunarodni konkurs za nagradu Medis Awards u osam zemalja: Austrija, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Srbija, Mađarska i Makedonija. Medis u 2018. godini poziva da učešće uzmu svi ljekari i famaceuti u oblasti farmacije, gastroenterologije, ginekologije, intenzivne terapije neurologije, oftamologije, pedijatrije, pulomologije (sa alergologijom) ili reumatologije. Na konkursu mogu učestvovati sa autorskim naučno-istraživačkim radovima koji su predstavljeni člankom i objavljenim u afirmisanoj naučnoj publikaciji sa faktorom uticaja (Impact Factor) iznad 1,5.

“U toku protekle dvije godine imali smo 29 prijava farmaceuta i ljekara iz BiH, a u zadnje četiri godine dobili smo dvije nagrade Medis Awards, a njih su osvojili prim.prof.dr. Osman Sinanović iz Tuzle i doc.dr. Tanja Dujić iz Sarajeva. Imali smo i finaliste u nekim oblastima što znači da je želja za napretkom u medicini i farmaciji prisutna“, kaže Emir Fazlić, direktor Medis International Sarajevo.   

Dodajmo i to da se konkurs odnosi na radove objavljene u međunarodnim publikacijama između 1. septembra 2017. i 31. avgusta 2018., a rok za prijavu traje do 15. septembra ove godine. Sve radove će ocjenivati desetočlani stručni žiri pod vodstvom predsjednika prof.dr. Matije Tomšića, inače načelnika Kliničkog odjeljenja za reumatologiju na UKC Ljubljana.  

Svečana dodjela nagrade Medis Awards, peta po redu, održaće se 29. novembra 2018. u Sarajevu. “Uspjeh zdravstvenih radnika s područja istraživanja treba istaći i nagraditi, jer njihovi radovi značajno doprinose razvoju dijagnostike i liječenju i dobrobiti za pacijenta. Ovim priznanjem želimo da omogućimo stručnjacima prepoznatljivost koju zaslužuju i pokažemo njihov doprinos društvu u kome žive i rade“, rekla je na jučerašnjoj presici generalna direktorica Medisa dr.Martina Perharič.  

Povezani tekstovi