Špageti u plavoj kutiji s umakom Barilla Basilico i pirjanim povrćem
17.05.2018. u 09:32 sati


Barilla

Špageti u plavoj kutiji s umakom Barilla Basilico i pirjanim povrćem


Tjestenina je održiva namirnica koja se nalazi na dnu Dvostruke prehrambene piramide. Povrće se zamrzava na vrhuncu sezone, kada su dozrijevanje i kvaliteta savršeni te jamče dosljednu kvalitetu tokom cijele godine.

Sastojci za 4 osobe:

Barilla Spaghetti br. 5              350 g

Umak Barilla Basilico             400 g

Tikvice                                     70 g

Patlidžan                                  70 g

Paprika babura                         70 g

Ekstradjevičansko maslinovo ulje   30 g

Češnjak                      1 češanj

Listovi bosiljka, nasjeckani peršun

Priprema:

Operite povrće, ocijedite ga i narežite na kockice.

U neljepljivoj tavi zagrijte maslinovo ulje s očišćenim češnjem češnjaka. Izvadite češnjak i dodajte narezano povrće; pirjajte povrće dok se ne skuha, ali mora ostati hrskavo.

Dodajte umak Barilla Basilico, zagrijte ga i ostavite da krčka nekoliko minuta kako bi preuzeo okus povrća.

U međuvremenu zakuhajte velik lonac vode; nakon što voda zakuha dodajte so (otprilike 7 g po litri) i kuhajte špagete prema uputi na pakiranju. Odvojite nekoliko kašika vode od kuhanja, a zatim pažljivo ocijedite tjesteninu.

Umiješajte špagete u umak i vodu od kuhanja na srednjoj vatri i pričekajte da se voda upije.

Poslužite vruće, pospite svježim listićima bosiljka i nasjeckanim peršunom prema vlastitom ukusu.

Zanimljivosti:

- Paradajz i umaci od paradajza važan su dio modela mediteranske prehrane.

-Bosiljak se uvijek bere rano ujutro, u svitanje, kada su svježina i okus na optimalnom nivou, a zatim se šalje direktno u pogon, gdje se pere i odmah upotrebljava kako bi se osigurala njegova svježina

Tjestenina je ukusna i spaja ljude!

Više savjeta i recepata možete pronaći na linku i na stranici.

Povezani tekstovi