Začini različitih nacionalnih kuhinja
27.09.2017. u 09:09 sati


KolMix

Začini različitih nacionalnih kuhinja


Živimo u svijetu koji je prepun ljepote, znamenitosti, raznovrsnih kultura i avantura. Tokom putovanja mnogo naučite o svijetu koji vas okružuje. Upoznajete različite načine života, gastronomske specijalitete, stilove arhitektura, isprobavate nove stvari i upoznajete nove ljude...

Danas postoji veliki broj osoba koje prilikom odabira destinacije za novo putovanje posebnu pažnju posvećuju tome da posjete zemlju koja je prepoznatljiva po gastro specijalitetima. Žele da uživaju u otkrivanju novih jela, okusa i začina zbog čega gastro putovanja postaju trend u svijetu.

Naprimjer, opojni miris vina i sireva dočekat će vas u Francuskoj. Italija odiše bosiljkom i maslinovim uljem. Za razliku od mediteranskih specijaliteta, indijska kuhinja prepoznatljiva je po raznovrsnim i jakim začinima.

Ipak, da biste uživali u mirisima i okusima različitih nacionalnih kuhinja nije uvijek potrebno da otputujete negdje daleko. Gastronomske specijalitete svjetskih kuhinja možete pripremiti i u vlastitom domu. Sve što vam je potrebno su namirnice, KolMix začini i dobra volja.

Stoga, ukoliko u svom domu želite italijanske specijalitete odaberite tjesteninu, pripremljenu na maslinovom ulju, uz bosiljak, ružmarin ili druge mediteranske začine.

Meksična hrana je bogata po raznolikim okusima, intenzitetu i bogatstvu začina. Jedan zalogaj tortilje i čilija, koji joj daje specifičan i ljut okus, omogućit će vama i porodici da se osjećate kao u Meksiku.

Jedna od veoma popularnih je i indijska kuhinja koju najčešće čine riža, proso, pšenica, jela od mesa i ribe. Glavni začini koji se koriste su curry, kim, papar, klinčić, cimet, kurkuma i brojni drugi.  

Veoma ukusne, zanimljive i poznate specijalitete u vaš dom donijet će turska kuhinja. Jela se najčešće pripremaju od povrća, mesa i začina, među kojima se izdvajaju peršin, šafran, cimet, kurkuma, kopar i mnoštvo drugih začinskih bilja.

Poznata po brojnim jelima i raznim sastojcima je španska kuhinja, u kojoj se posebno ističe i koristi paradajz. Veoma popularno jelo je čorba od paradajza Gazpacho, koja osim paradajza mora sadržavati i krastavice, zelene papričice, bijeli i crni luk, sirće i začine.

Meso, povrće ali i pažljivo odabrani začini su sastavni dio svake kuhinje. Razlika je samo u načinima pripreme gastronomskih specijaliteta i kombinaciji začina.

U širokoj paleti KolMix proizvoda odaberite začine koji će u vaš dom unijeti najljepše mirise, a neodoljivi okusi pripremljenih jela na kratko će vas odvesti u bilo koji dio svijeta.

 

Povezani tekstovi