KolMix začini koji će ugrijati hladne jesenje dane
14.09.2017. u 12:30 sati


Ispunite dom opojnim mirisima

KolMix začini koji će ugrijati hladne jesenje dane


Jesen, godišnje doba kada lišće mijenja boju i kada nam stiže hladnije vrijeme, polako kuca na vrata...

Uz jesen nam dolaze i mirisi jabuka, cimeta, muškatnog oraščića, đumbira i drugih popularnih začina. Osim činjenice da ovi začini daju posebnu, čarobnu notu jelima, također su i veoma zdravi. Ugrijat će vas i pripremiti za zimu, te ojačati vaš imunitet, a dom ispuniti opojnim mirisima.

                                       

Cimet

Nijedan začin nije više prisutan u našoj kuhinji tokom jeseni od cimeta. Cimet je jedan od najstarijih začina, koji se u Egiptu prije 2500 godina koristio za balzamovanje. Ovaj začin ima mnogo prednosti i bezbrojne koristi. Veoma je moćan antioksidant i pomaže u regulaciji šećera u krvi.

Savjet: Cimet dodajte u kolač, čaj ili variva, a također ga možete koristiti i u pripremi zimnice. 

Muškatni oraščić

Muškatni oraščić u srednjem vijeku je bio izuzetno cijenjen, ali i skup. Veoma je interesantna činjenica da je drvo na kojem raste muškatni oraščić u Grenadi nacionalni simbol, a njegove boje se nalaze na zastavi ove države. Još od davnih vremena, koristi se za liječenje bolesti povezanih sa nervnim i probavnim sistemom.

Savjet: Muškatni oraščić dodajte u supe, variva, u nadjeve od povrća i sira, supe, jela od mesa, ili čajeve i razna peciva.

Klinčić

Klinčić je porijeklom iz istočne Indonezije i prvenstveno je korišten kao osvježivač daha, zato što je bogat antimikrobnim, antiseptičkim i antivirusnim svojstvima. Otkriveno je da doprinosi ublažavanju zubobolja, pomaže kod upale desni i pojave afti. Veoma je koristan i dijabetičarima jer pomaže u reguliranju nivoa šećera u krvi.

Savjet: Klinčić dodajte u supe, umake, temeljac za kuhanu ribu, te druga mesna, ali i slatka jela.

Kurkuma

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, Zingiberaceae, koja raste uglavnom u južnoj Aziji. Kurkumin, moćni sastojak kurkume može popraviti vaše raspoloženje i ublažiti simptome depresije. Također, Kurkuma će poboljšati cirkulaciju, pospješiti čišćenje krvi i eliminaciju toksina iz tijela.

Savjet: Kurkumu dodajte u rižoto, dresinge za salate, jela od povrća, umake, kus kus, krompir, palačinke, kolače i voćne salate.

Đumbir

Kažu da Henri VIII nije baš volio svoje supruge, ali je obožavao đumbir, baš kao i njegova kćerka Elizabeta I, koja je bitnim gostima poklanjala ‘gingerbread man’. Nije ni čudo, obzirom na to da je đumbir zbog svojih aktivnih sastojaka jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Poboljšava cirkulaciju i pomaže kod eliminacije toksina iz tijela.

Savjet: Svježi đumbir dodajte u sokove, čajeve ili variva. 

 

Povezani tekstovi