Uloga mlijeka u uravnoteženoj prehrani
01.09.2017. u 10:21 sati


MLIJEČNO JE SUPER

Uloga mlijeka u uravnoteženoj prehrani


Ljudi se od davnina prehranjuju sa mlijekom, preporučivao ga je i drevni grčki ljekar Hipokrat. Čak i danas, mlijeko i mliječni proizvodi svrstavaju se među glavne namirnice svakodnevne uravnotežene prehrane u svim fazama života...

Mlijeko je puno više od zbroja hranjivih tvari. Visoku hranjivu vrijednost ali i blagotvorno djelovanje na zdravlje, uglavnom zahvaljuje raznolikosti svog sastava. Tako su masnoće i mliječni šećer dobar izvor energije, bjelančevina, kalcijuma, fosfora i magnezijuma, neophodni strukturni elementi za tijelo, dok su vitamini važne zaštitne tvari. Istovremena prisutnost svih sastojaka olakšava probavljivost i iskoristivost.

Od važnih prirodnih hranjivih tvari u mlijeku najviše je bjelančevina i kalcijuma.

·         Biološki visokovrijedne bjelančevine iz mlijeka važne su za razvoj, rast i popravak stanica i tkiva. One sadrže sve esencijalne aminokiseline koje naše tijelo treba dobiti hranom.

·         Kalcijum je potreban za održavanje zdravih kostiju i zuba.  Ima pozitivan uticaj na izgradnju koštane mase tijekom rasta i razvoja i pomaže u održavanju gustoće kostiju u odrasloj dobi, što je važno za smanjenje rizika od razvoja osteoporoze. Naše tijelo kalcijum iz mlijeka dobro iskoristi jer  vitamin D u mlijeku ubrzava njegovu apsorpciju.

Posebno mjesto među mliječnim proizvodima imaju kiselo mlijeko, jogurt i kefir jer su lakše probavljivi i pomažu u održavanju zdrave crijevne mikroflore.

Za uravnoteženu prehranu, uz bogat izbor zdravih namirnica iz svih skupina hrane, također su nužni redovni dnevni obroci. Doručak kao prvi dnevni obrok posebno je važan za djecu i mladež, pružajući im energiju koja im je potrebna za rast i razvoj, te učenje. Mlijeko, jogurt, sir, maslac/puter i vrhnje/pavlaka su namirnice koje možete uključiti u svoj dnevni doručak, ručak ili večeru. Neophodni su u pripremi raznovrsnih i ukusnih jela.

Ne zaboravite: Mliječno je super!

 


Povezani tekstovi