Kako i kada koristiti začine?
31.08.2017. u 08:07 sati


KolMix

Kako i kada koristiti začine?


Začini su obavezni dio svake kuhinje koji nam svakodnevno omogućavaju istraživanje i igranje sa okusima i mirisima. Međutim, često se prilikom kuhanja plašimo koristiti nešto novo kako ne bismo pogriješili...

U kojem trenutku tokom kuhanja dodati začin, na koji način, i ono što je možda najvažnije koju količinu začina dodati? Pitanja su koja sebi često postavljamo i zbog kojih se plašimo isprobati nešto novo, jer ne znamo pravi način korištenja.

Ista pravila ne važe za sve začine. Zato u nastavku donosimo nekoliko savjeta i pravila, zbog kojih ćete imati više znanja, te ćete se usuditi probati nešto novo.

  1. Ne pretjerujte u količini i nikada nemojte dodavati dva veoma jaka začina. Počnite sa ½ čajne kašike za svako jelo koje se pravi za četiri do pet osoba. Ukoliko duplirate količinu recepta, nemojte duplirati i količinu začina.
  1. Najintenzivniji okus dobit ćete prženjem začina u tavi, uz neprestano miješanje ali pazite da začini ne zagore. Na taj način, oslobađaju se i najkompleksnije arome i začini dobijaju pravi okus.
  1. Neka se okusi spoje. Tokom pripreme salate, nekoliko sati prije obroka, salatu začinite i ostavite u frižider. Na taj način ćete osigurati da dobijete ono najbolje od začina.
  1. Veoma je bitno kada dodati začine. Česta greška koja se pravi prilikom korištenja začina je dodavanje na početku kuhanja. Međutim, za postizanje izraženijeg okusa, jelo se začinjava pred sami kraj kuhanja.
  1. Kako biste sačuvali pravi okus začina, najbolje je čuvati ih na hladnom i suhom mjestu. Također, provjerite i svježinu začina s obzirom da pojedini gube boju nakon određenog vremena.
  1. Važno je znati koji začini se najbolje slažu i u koje jelo ih je poželjno dodati. Naprimjer, bosiljak je idealan sastojak za supe, kojima daje poseban miris i aromu, dok je origano neizostavan u pripremi pizze i umaka za tjesteninu.

I još nešto, uz bogat asortiman KolMix začina, te uz tajni sastojak koji svaka kuharica ima u rukavu, zasigurno će cijeloj porodici osigurati poseban, gurmanski doživljaj.

 

Povezani tekstovi