10 zanimljivosti o začinima iz vaše kuhinje koje niste znali
03.08.2017. u 09:03 sati


KolMix

10 zanimljivosti o začinima iz vaše kuhinje koje niste znali


Začini su nas oduvijek fascinirali svojim mirisom, okusom i medicinskim namjenama. Međutim, da li ste znali da su začini, koji rastu u vašim baštama ili koje čuvate u kuhinjskim ormarićima spremljenim u staklenim posudama, imali važnu ulogu u historiji ljudske civilizacije?..

Zbog njih su se vodili ratovi i otkrivali novi svjetovi

Prije modernog načina hlađenja hrane u frižiderima, začini su bili jedini način kojim se hrana čuvala od kvarenja. Također, poznato je da su prije pojave savremene medicine, začini bili jedina opcija za liječenje pojedinih bolesti. Od kada su ih ljudi počeli uzgajati, koristili su se kao sredstvo za plaćanje, afrodizijak, pripremanje ljubavnih napitaka, ali i kao lijek.

U nastavku donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o najpoznatijim začinima

1. Najstariji pronađen začin u Evropi je kim, čiji su plodovi pronađeni u sojenicama starim više od 5 000 godina.


2. Kada je Kolumbo krenuo u otkrivanje Amerike, krenuo je na put kako bi otkrio zemlju bibera, Indiju. Umjesto Indije, otkrio je Ameriku.

3. Muškatni oraščić u dovoljnim količinama može izazvati halucinacije.

4. Vanilija je jedan od najsloženijih začina na svijetu i drugi je najskuplji začin, nakon Šafrana.Također, astečki vladar Montezuma vanilijom je naplaćivao poreze.

5. Zrnad bibera i sjeme Kane (Canna Indica) korišteni su kao sačma.

6. U Indiji se vjeruje da kurkuma štiti od zla, donosi sreću, bogatstvo i uspjeh.

7. Cimet je jedan od najstarijih začina, koji se u Egiptu prije 2 500 godina koristio za balzamovanje. I dok je većina začina zapravo sjemenka raznih biljaka, cimet je unutarnji sloj kore od drveta, koji se suši i valja.

8. Klinčići su porijeklom iz istočne Indonezije te su  prvenstveno korišteni kao prvi osvježivači daha. U Kini, za vrijeme dinastije Han, svi na dvoru su morali žvakati klinčić prije nego se obrate caru.

9. Danas neizostavni sastojak svake pizze, origano, Rimljani su ga koristili za tjeranje mrava.

10. Egipćani su ružmarin toliko cijenili da su njegovi ostaci nađeni u grobnicama Prve dinastije. Rimljani su ga posvetili božici Afroditi, a Grci su njime kitili kipove svojih bogova, te je bio dragocjeniji od zlata.

Sve ove začine kao i mnoge druge možete pronaći u KolMix ponudi. Začinite svoj život KolMix začinima koji Vašem jelu daju jedinstvenu aromu i okus.

 
Povezani tekstovi