Bogatstvo okusa od antičkog doba do danas
03.07.2017. u 09:22 sati


KOLMIX

Bogatstvo okusa od antičkog doba do danas


Kolmixovi začini za bolje gastronomsko iskustvo

Ima li išta jednostavnije i pristupačnije od začina, a da nam može obogatiti gastronomsko iskustvo? Domaća kompanija Kolmix koja se bavi proizvodnjom začina, savjetuje nam da uz njihove proizvode začinimo svoj život, što je običaj sveprisutan od pamtivijeka. Historija začina je raznolika i široka, a pokriva više hiljada godina, počevši od šake klinčića nađene u nagorjeloj keramičkoj posudi pod vrućim sirijskim pijeskom, gdje se iz glinenih pločica moglo iščitati o postojanju tog začina i to negdje oko 1720. pne.

Filozof Teofrast znao je za biber koji se, prema zapisu koristio u apoteci, a ne u kuhinji. Koliki je bio značaj začina pokazuje i to da se prema njima određivao društveni status, budući da su koštali pravo bogatstvo.

U Dohi, glavnom gradu Katara, postoji Souk Vaqif, imitacija stare pijace i turistička atrakcija gdje možete pronaći sve na šta pomislite. Između ostaloga, stotine začina, u skoro isto toliko boja i mirisa. Veći brend u Dohi predstavljaju začini, nego Souk Waqif.

Veličanstveni prizori sa spomenute pijace, predstavljaju istinsku umjetnost i pečat su visoke pozicije koju začini zauzimaju u tamošnjoj kulturi, tone karija, cimeta, muškatnog oraščića. Slično je i na istambulskoj pijaci. Origano, bosiljak, kopar, peršun, nezaobilazni su činioci mediteranske kuhinje.

Cejlonski cimet je unutarnji sloj kore biljke slične lovoru, koja raste u Šri Lanki. Od davnina važi kao dragocjeni lijek, jedan je od začina koji se spominju u Bibliji.

U nekim nacionalnim kuhinjama mirodije imaju osobitu ulogu, npr. paprika u mađarskoj kuhinji, muškatni oraščić u engleskoj kuhinji, ljuti začini u indijskoj, indonezijskoj, meksičkoj i španskoj kuhinji. Francuska kuhinja poznata je po upotrebi raznih kombinacija mirodija.

Koliko god probali zamisliti život bez začina i mirodija, nemoguće je, a poseban je užitak uz Kolmixove proizvode putovati različitim kulturama. Ako već ne možemo do Istanbula, Dohe, Nju Delhija, korištenje začina tamo nas može odvesti. Nije fraza, dobri okusi zaista obogaćuju naš život.

 
Povezani tekstovi