Špageti br.5. Barilla sa ćuftama
19.05.2017. u 09:44 sati


Barilla

Špageti br.5. Barilla sa ćuftama


Sastojci za 4 osobe:

Špageti Barilla br. 5                            400 g

Paradajz pelat                                     300 g

Mljevena govedina                             300 g

Prezla                                                  100 g

Parmezan                                            100 g

Isjeckan peršun                                   1 supena kašika

Ekstradjevičansko maslinovo ulje       4 supene kašike

Bijeli luk                                              1 češanj

Brašno                                                 1 supena kašika

Listovi bosiljka

Sol i crni biber po ukusu

Priprema:

Napravite ćufte: pomiješajte mljevenu govedinu, parmezan, prezlu, isjeckan peršun i pola češnja sitno isjeckanog bijelog luka. Začinite solju i biberom, sve dobro promiješajte i rukama oblikujte ćufte. Pažljivo uvaljajte cijele ćufte u bijelo brašno; skinite ostatak brašna i propržite ih na 2 supene kašike ekstradjevičanskog maslinovog ulja dok ne porumene. Sklonite s vatre.

U velikoj tavi zagrijte 2 supene kašike maslinovog ulja i pola češnja belog luka. Izvadite bijeli luk iz tave, dodajte paradajz pelat i sve kuhajte 5 minuta na tihoj vatri. Začinite solju i biberom po ukusu, zatim dodajte ćufte i sve kuhajte još nekoliko minuta i sklonite s vatre.

Stavite veliku šerpu vode na vatru; kad provri - dodajte sol (otprilike 7 grama na litar vode) i skuhajte špagete prema uputstvu na pakovanju. Ocijedite tjesteninu skuhanu “al dente”, pomiješajte ih s ćuftama i servirajte.

Ukrasite jelo isjeckanim svježim peršunom, rendanim parmezanom i listovima svježeg bosiljka po ukusu.

 

www.barillagroup.com

 
Povezani tekstovi