UŽIVANJE MLIJEKA KOD NETOLERANCIJE NA LAKTOZU
01.03.2017. u 13:28 sati


MLIJEČNO JE SUPER!

UŽIVANJE MLIJEKA KOD NETOLERANCIJE NA LAKTOZU


U savremenom svijetu suočeni smo sa različitim poremećajima prehrane što uključuje i netoleranciju na laktozu. Prema definiciji to je poremećaj kojeg kod nekih ljudi zbog nedostatka enzima laktaze u crijevima uzrokuje mliječni šećer ili laktoza...

Pojavljuje se nekoliko sati nakon konzumiranja mlijeka ili mliječnih proizvoda, a može uključivati sljedeće simptome: nadutost i želučane grčeve, proljev i u teškim slučajevima povraćanje. Jačina simptoma ovisi o stepenu nedostatka enzima laktaze. U težim slučajevima netolerancije laktoze mlijeko i mliječne proizvode nije dozvoljeno konzumirati. Oni moraju biti zamijenjeni pažljivim odabirom drugih namirnica i drugih proizvoda bez laktoze.Na tržištu su također dostupni mlijeko i mliječni proizvodi bez laktoze. Stroga dijeta preporučuje se ako su simptomi jaki i ozbiljno smetaju u svakodnevnom životu.Kod lakšeg poremećaja slobodno se mogu uživati drugi mliječni proizvodi kao što su sir, jogurt, kefir i kiselo mlijeko. Oni sadrže manje laktoze i stoga ih žaludac lakše probavlja. Kako si možemo pomoći kod lakše netolerancije na laktozu? • Kušanjem različitih fermentiranih mliječnih proizvoda možemo saznati koji nam više prijaju. • U određenim slučajevima možemo uživati uobičajeno mlijeko ali u manjim količinama. • Mliječne proizvode konzumiramo ukomponirane u veći obrok, na primjer ručak (simptomi su znatno smanjeni ili ih uopće nema). • Ako je potrebno, povremeno konzumiramo dodatke prehrani koji sadrže enzim laktazu. I ne zaboravite: Mliječni proizvodi također su ukusni prirodni izvor dobro iskoristivog kalcijuma i biološki visokovrijednih bjelančevina. Stoga ih ako je moguće, uživajmo svaki dan!

 

 
Povezani tekstovi
Najnovije iz kategorije
Treniranje spavanja djeteta Podučavanje navika spavanja
Treniranje spavanja djeteta