Greška koju činimo u automobilu može nas koštati zdravlja
25.04.2017. u 07:43 sati


Briga za vaše zdravlje

Greška koju činimo u automobilu može nas koštati zdravlja


Svakog puta kad sjednemo u automobil i upalimo motor, dovodimo svoje zdravlje u opasnost kao i zdravlje saputnika...

Pitate se na koji način? Kada ostavimo automobil vani, obično zatvorimo prozore. Bez obzira da li smo ga ostavili u ugodnoj hladovini, u automobilu se nakupi 400-800 mg benzena.

U slučaju da parkiramo automobil na suncu, na temperaturi višoj od 16 stepeni Celzija, nivo benzena može dostići 2000-4000 mg, što je 40 puta više od dozvoljenog nivoa.

Kada sjednemo u automobil na kojem su bili zatvoreni prozori, počnemo udisati benzen, ne shvaćajući da ovaj otrov utiče na bubrege, jetru i koštano tkivo. Osim toga, trebamo razmisliti o tome koliko puta smo sjeli u auto pod takvim okolnostima, što znači da smo gotovo nebrojeno puta bili izloženi visokim koncentracijama benzena.

Svi priručnici koje dobijemo uz automobile naglašavaju da bismo trebali otvoriti prozore u automobilu prije uključivanja klime (A/C), ali ne pojašnjavaju zašto, s izuzetkom da je to korisno za automobil.

Medicinsko objašnjenje

Istraživanja efekata benzena na naš organizam u automobilu pokazuju da prije nego što počne klima uređaj da ispušta hladan zrak, pokreće se prozračivanje i sistem za hlađenje pokreće ventiliranje benzena - otrova koji uzrokuje bolest.

Na taj način, kada sjednemo u auto, bez obzira što vrlo često ne primijetimo bilo kakav miris ugrijane plastike, trebamo otvoriti prozore na par minuta, a nakon toga uključiti klimu. Isto tako, vrlo je poželjno da - kad upalimo automobil, ostavimo prozore otvorene još nekoliko minuta.

Trebamo ove preporuke imati na umu svaki put kada sjedamo u automobil, kako bi zaštitili sebe i svoje saputnike od benzena, čiji negativni učinci po zdravlje mogu biti izuzetno teški.

 

Povezani tekstovi