Greška koju činimo u automobilu može nas koštati zdravlja
25.04.2017. u 07:43 sati


Briga za vaše zdravlje

Greška koju činimo u automobilu može nas koštati zdravlja


Svakog puta kad sjednemo u automobil i upalimo motor, dovodimo svoje zdravlje u opasnost kao i zdravlje saputnika...

Pitate se na koji način? Kada ostavimo automobil vani, obično zatvorimo prozore. Bez obzira da li smo ga ostavili u ugodnoj hladovini, u automobilu se nakupi 400-800 mg benzena.

U slučaju da parkiramo automobil na suncu, na temperaturi višoj od 16 stepeni Celzija, nivo benzena može dostići 2000-4000 mg, što je 40 puta više od dozvoljenog nivoa.

Kada sjednemo u automobil na kojem su bili zatvoreni prozori, počnemo udisati benzen, ne shvaćajući da ovaj otrov utiče na bubrege, jetru i koštano tkivo. Osim toga, trebamo razmisliti o tome koliko puta smo sjeli u auto pod takvim okolnostima, što znači da smo gotovo nebrojeno puta bili izloženi visokim koncentracijama benzena.

Svi priručnici koje dobijemo uz automobile naglašavaju da bismo trebali otvoriti prozore u automobilu prije uključivanja klime (A/C), ali ne pojašnjavaju zašto, s izuzetkom da je to korisno za automobil.

Medicinsko objašnjenje

Istraživanja efekata benzena na naš organizam u automobilu pokazuju da prije nego što počne klima uređaj da ispušta hladan zrak, pokreće se prozračivanje i sistem za hlađenje pokreće ventiliranje benzena - otrova koji uzrokuje bolest.

Na taj način, kada sjednemo u auto, bez obzira što vrlo često ne primijetimo bilo kakav miris ugrijane plastike, trebamo otvoriti prozore na par minuta, a nakon toga uključiti klimu. Isto tako, vrlo je poželjno da - kad upalimo automobil, ostavimo prozore otvorene još nekoliko minuta.

Trebamo ove preporuke imati na umu svaki put kada sjedamo u automobil, kako bi zaštitili sebe i svoje saputnike od benzena, čiji negativni učinci po zdravlje mogu biti izuzetno teški.

 

Povezani tekstovi
Najnovije iz kategorije
Dvije nagrade za  Novo doba  Završen 20. Teatar festu "Petar Kočić"
Dvije nagrade za Novo doba
Osmijeh za najbolje Festival komedije “Osmijeh Sarajeva“
Osmijeh za najbolje