SERENDIPITY
25.03.2016. u 13:55 sati


Farah Krvavac

SERENDIPITY


SERENDIPITY: Taj moment kad vam se oči sretnu po prvi put

Wikipedia kaže ovako: “Serendipity” znači "sreća u nesreći" ili "ugodno iznenađenje", dakle, slučajno pronalaženje nečega dobrog i korisnog, a kada niste u konkretnoj potrazi za time.

Riječ „serendipity“ je, u junu 2004 godine, proglašena jednom od deset  riječi engleskog jezika koje je najteže prevesti. Tako tvrdi  britanska kompanija „Today Translations“ koja se bavi prijevodima. Zbog svoje sociološke upotrebe riječ “serendipity” je uvedena u mnoge svjetske jezike. 

Sad,  kad znam definiciju te mistične riječi, da se upitam da li je “serendipity” tačan opis “ljubavi na prvi pogled”? Da li je ljubav na prvi pogled “srećna nesreća”, “ugodno iznenađenje” ili “ljubav na prvi pogled” uopšte i ne postoji?

Odakle mi uopšte ideja da sreću u nesreći ili bilo kakvu kombinaciju tih riječi vežem za ljubav na prvi pogled? I da to sve upakujem zajedno sa tom riječju koja čudno zvuči, serendipity? Zato što sam jednom davno, odgledala film sa istim imenom. Slatka, mala romantična komedija u kojoj se dvoje mladih ljudi u svojim dvadesetim godinama slučajno sretnu. On pomisli da je to ljubav na prvi pogled. Ona vjeruje u sudbinu. Njih dvoje se raziđu,svako ode svojim putem. Desi se život.

Ništa spektakularno. Nije čak ni materijal za film. Koliko li samo puta na ulici ukrstite pogled sa nekim ko Vam se, odmah na prvu loptu svidi. Pomislite „hm, možda bi bilo lijepo imati ga u svom životu“, ali već slijedeći korak i nešto drugo Vam obuzme pažnju i taj stranac u roku od 5 minuta izađe iz Vašeg vidokruga i života. Svako nastavi svojim putem. Desi se život. Kraj priče? Ili možda nije?

Deset godina kasnije i ko zna koliko stotina ili hiljada kilometara dalje, nešto Vas podsjeti na taj slučajni susret. Da li miris, boja, okus ili jednostavno treptaj srca, pred očima Vam se ponovo odvije film tog momenta. Da li je to sudbina? Ljubav na prvi pogled? Deja vu? Kada ljubav ima primjese magije onda se to zove Sudbina. Kada sudbina ima smisao za humor onda se to zove Serendipity.

Za one koji nisu pogledali film, neću da kvarim pa ga neću ni pokušati prepričati. Oni koji su ga vidjeli, znaju o čemu govorim.

Zato se vraćam natrag na Wikipediu. „Ljubav na prvi pogled“  je česta fraza u zapadnoj književnosti, u kojoj osoba, karakter, ili govornik osjeća romantičnu privlačnost za stranca na njihov prvi pogled . Opisana od strane pjesnika i kritičara iz grčkog svijeta, ona je postala jedna od najmoćnijih fraza u zapadnjačkoj fikciji.

Tako “ljubav na prvi pogled” opisuje Wikipedia. Da vidimo šta o tome misle naučnici i filozofi.

U klasičnom svijetu, fenomen "ljubavi na prvi pogled" je razmatran u kontekstu opšte koncepcije strastvene ljubavi, vrste ludila ili, kako su ga Grci nazvali, “Theia mania” ("Ludilo od bogova").

Drugu klasičnu interpretaciju fenomena "ljubavi na prvi pogled" nalazimo u Platonovom “Symphosium”- u, u Aristophanes-ovom opisu razdvajanja primitivnih bića u moderne muškarce i žene i njihovom naknadnom potragom za nestalom polovinom: "... kad je [ljubavnik] ... dovoljno sretan da pronađe svoju drugu polovicu, oni su oboje tako opijeni nježnošću, prijateljstvom i ljubavlju, da više ne mogu podnjeti da izgube jedno drugog iz vida niti jedan jedini tren.“

U Bibliji,  knjiga 2 Samuel, kralj Izraela David ugleda prelijepu Bathshebu dok se kupala i zaljubi se u nju toliko da je naredio da se njen muž pošalje u rat, gdje i gine. David i Batsheba se vjenčaju i rode sina.

Naučnici širom svijeta sprovedoše hrpu istraživanja o ovom fenomenu i zaključiše da je dovoljno samo 3 minuta da odlučite da li je ta osoba “ona prava” za vas. Kažu da je potrebno 1 sekund ili kraće (kako može biti kraće od 1 sekunde? Možda treptaj oka?) da odlučite da li Vam se ta osoba svidja ili ne, onako na prvi pogled. Previše nizak, previše visok, previše star, previše mlad?

Ako se uklapa u generalnu koncepciju Vašeg Adonisa,  prelazite na drugu tačku u potrazi za svojim perfektnim partnerom i po naučničkim studijama drugi korak je glas. I za to nam je, navodno, dovoljan samo 1 sekund. Muškarci koji brže pričaju su po mišljenju naučnika, u ženskom mozgu, pametniji i načitaniji od muškaraca koji pričaju sporije a oni sa dubljim glasom izgledaju mnogo privlačniji nego što zaista i jesu.

Kad završimo sa tom klasifikacijom, na red dolazi treći stepen a to su riječi kojima Vam se obraća. Kažu da podsvjesno odabiremo ljude koji koriste isti riječnik kao i mi same. Da u tih par sekundi pronalazimo sličnosti u našoj inteligenciji, religioznim i socijalnim vrijednostima i da li dolazimo iz sličnih klasnih nivoa. Nevjerovatno je da to naš mozak razgradi u jedva 1 sekund!!!!

Naravno, ženski mozak odmah snimi i to kako je obučen, kako je počešljan, da li u ruci nosi aktovku ili fudbalsku loptu. Da li je opran, ispeglan, da li na ruci ima sat, vjenčani prsten ili tetovažu? Uh, ne treba nikada podcjenjivati ženski mozak.

Pa ipak, uprkos svim ovim silnim detaljima samo 11% od 493 anketirane osobe tvrde da je njihova dugogodišnja veza počela baš tako “ljubavlju na prvi pogled”. Bilo kako bilo, ipak je onih prvih 3 minute susreta presudno u tome da li će te ostati i istraživati dalje ili se jednostavno okrenuti i otići.

Tako je to sa filozofima, piscima i naučnicima, ali šta se dešava u svakodnevnom zivotu?

Čini mi se da je prošao čitav jedan život od onog prvog puta kad su nam se pogledi sreli. Ma bila sam još dijete, ali ga pamtim kao da je jučer bilo. Mi se tek doselili u novu zgradu, sve mi je bilo neobično, strano i nisam bila baš najbolje raspoložena. Izašla malo da procunjam okolo, da vidim šta me čeka, gdje je šta.

Stajao je naslonjen na prozoru. Vjerovatno sam i ja njemu bila čudna, totalno drugačija. Pogledi su nam se sreli i zauvjek zaključali. U tom trenu sve je stalo. Ja sam doslovno uronila u te oči i evo, 30+ godina još uvijek ih nosim u svom srcu. Tad smo bili samo djeca, poslje postali i prijatelji i ljubavnici. Ostali smo tako i dan danas.

Kad god ga ugledam sjetim se tog prvog pogleda i protrnem. Hemija je ostala tolike godine, svaki mu se put obradujem kao i prvi put. Očito je da nešto postoji u toj “ljubavi na prvi pogled”.
Poslje njega bilo je sličnih momenata ali ni jedan tačno takav. To je valjda ta „prva ljubav na prvi pogled“.

Ono u šta sam hiljadu posto sigurna jeste da sam, u ove zadnje dvije godine, doživjela i još živim onu magičnu „posljednju“, do zadnjeg daha. Ljubav koja neće prestati ni onda kad me više ne bude bilo. Moja posljednja i prva ljubav.

 

Povezani tekstovi
Najnovije iz kategorije
KAD LJUBAV PORANI Imer Pezo
KAD LJUBAV PORANI
SERENDIPITY Farah Krvavac
SERENDIPITY