Pet nepoznanica o velikanu
16.07.2015. u 12:45 sati


Omar Sharif

Pet nepoznanica o velikanu


Najslavniji Egipćanin svih vremena, legendarni Omar Sharif, koji je preminuo 10. jula u 83. godini, ostavio je dubok trag u svjetskoj kinematografiji, a njegovo htijenje da postane glumac niko nije mogao zaustaviti, čak ni njegov otac koji se tome jako protivio

1.

Rođen 10. aprila 1932. kao Michel Demitri Chalhoub, 1955. prešao je na islam kako bi oženio svoju veliku ljubav, egipatsku glumicu Faten Hamama. Jednom je izjavio kako bi svaka djevojka koja se zaljubi u njega morala biti luda jer je njegovo srce kucalo samo za Faten. S njom je 1955. dobio sina Tareka, razveli su se 1974, a Faten je preminula u januaru ove godine.

2.

Iako se u većini Sharifovih biografija navodi kako se prvi put na filmu pojavio 1954., u ostvarenju The Blazing Sun, zapravo je debi na velikom platnu imao 1953. kao glavni junak filma Siraa Fil-Wadi (Bitka u dolini), reditelja Youssefa Shahina.

3. Sa Davidom Leanom u Cannesu 1966.

Susret s engleskim rediteljem Davidom Leanom označio je prekretnicu u njegovom životu: Lean mu je ponudio ulogu u Lawrenceu od Arabije, njegovu prvu rolu na engleskom jeziku nakon 20 snimljenih egipatskih filmova.

4. Omar Sharif osvojio je tri Zlatna globusa: dva za Lawrencea od Arabije (1962). i jednog za Doktora Živaga (1965).

5. Za ulogu u Lawrenceu od Arabije nominiran je za Oscara za najboljeg sporednog glumca, a sam je priznao da nije mnogo nade polagao u uspjeh tog filma. “Kada sam ga snimao, pomislio sam da je to luda stvar. U njemu nije bilo djevojaka, nije bilo u to vrijeme poznatih glumaca, samo muškarci i nikakve akcije.”

 
Najnovije iz kategorije
Čovjek s misijom Tom Cruise
Čovjek s misijom
Grešnik iza kamere Mario Testino
Grešnik iza kamere