Zašto psi jedu travu?
13.05.2015. u 14:18 sati


Volimo životinje

Zašto psi jedu travu?


Dugo se mislilo da psi jedu travu zato da se natjeraju na povraćanje, no istraživanja provedena u zadnjih nekoliko godina ne podržavaju tu tezu. Čini se da je prava istina puno jednostavnija...

Znanstvenici smatraju kako je za pse potpuno normalno da jedu travu te da to nije povezano s bolestima ni s nedostacima u prehrani. Psi su vjerojatno svoju ljubav prema travi naslijedili od vukova, piše Vet Street.

Korisnost trave za vukove i divlje pse je u tome što im pomaže u izbacivanju crijevnih parazita. Vlaknasta tvar u travi izaziva jače crijevno stezanje i znatno olakšava izbacivanje crva i nametničkih oblića.

Naravno, postoji i puno jednostavnije objašnjenje zašto psi jedu travu – jednostavno vole njen okus.

 

Moj pas ne želi prestati jesti travu

To što pas jede travu nije problem (dok god je u pitanju vegetacija koja nije špricana nečim otrovnim), no kad povremena salata preraste u svakodnevnu prehranu, onda je vrijeme za posjet veterinaru. Mogući uzroci takvog ponašanja su ovisnost o osjećaju ugode koji trava pruža ljubimcu, neurološka bolest koja uzrokuje potrebu za travom, nedostatak u prehrani ili nešto nepoznato.

Što učiniti?

Ako vaš pas povremeno jede travu, nema razloga za panikz. U slučaju da vam ljubimac svakodnevno proždire velike količine trave i nakon toga povraća, tada biste trebali posjetiti veterinara.

Svaka informacija koju mu možete pružiti veterinaru će biti korisna. Koliko često i u koje doba dana pas jede travu? Postoji li neka veza između toga koliko jede pseću hranu i koliko trave jede dnevno?

Što veterinar može učiniti?

Veterinar će prvo pokušati odrediti radi li se o ekscentričnom ponašanju ili o nečem ozbiljnijem. U slučaju da uzrok nije jasan, vjerojatno će uslijediti pregled psećeg izmeta, krvi i urina. Ako ti testovi ne daju nikakav koristan rezultat, moguć je i rendgenski pregled ili ultrazvuk te CT i endoskopija. Veterinaru će možda čak i uzorci trave biti korisni.

 
(t-portal.hr)
Povezani tekstovi
Imaju li mačke supermoći? Volimo životinje
Imaju li mačke supermoći?
Naš Todo je velika maza Mario Drmać i Alisa Čajić
Naš Todo je velika maza
Najnovije iz kategorije
Porodična sreća Lena I Goran Samardžić
Porodična sreća
Zašto psi jedu travu? Volimo životinje
Zašto psi jedu travu?
Imaju li mačke supermoći? Volimo životinje
Imaju li mačke supermoći?
Naš Todo je velika maza Mario Drmać i Alisa Čajić
Naš Todo je velika maza