Sarajevski masakr mostarskom pilom
03.05.2015. u 11:17 sati


Ozren Kebo

Sarajevski masakr mostarskom pilom


Komparativna analiza dva turistička bisera pokazuje da su tu negdje: u pet deka

Partizansko groblje i Vraca: U Mostaru još od završetka rata imamo latentno profašističku, a u Sarajevu eksplicitno antifašističku vlast. Gorka je istina da su razlike između bosanskog antifašističkog i hercegovačkog profašističkg spahiluka minimalne. U Mostaru vlast s pasivnim, ali dekadentnim uživanjem promatra trajno propadanje Partizanskog groblja. Isto takvo uživanje, pasivno i dekadentno, možemo evidentirati i kod sarajevskih vlasti glede spomenika na Vracama. Antifašizam kod naših gradova nije baš neka unosna roba posljednjih godina. I da, ima još kao jedna razlika između Mostara i Sarajeva. U Mostaru fakat postoji jedna od žešćih civilizacijskih sramota, Ulica Mile Budaka, kao savršeno političko i ideološko ogledalo lokalne vlasti. Ali u Sarajevu već godinama nema ulice Ivana Krndelja. Opet ogledalo. Tako je BiH danas povijesni i ideološki raritet u kojoj su fašistička i antifašistička vlast – isti palac.

Fudbal, stadioni i drugi fazoni: I Sarajevo i Mostar imaju fudbalske rivale. Razlika je što tu aspolutna prednost pripada Sarajevu: niti bi Željo ikad istjerao pitare s Koševa, niti pitari njega s Grbavice. A Zrinski se raskomotio na Veležovom stadionu kao paša među bimbašama, što je rezultat višestoljetne miroljubive koncepcije HDZ-a: ko je jamio, jamio...

Rijeka i prirodni slivovi:Tvelv points za Mostar. Neretva je neponovljivo čudo prirode, a Miljacka je oveća kanalizacija kojoj ni mega hit Halida Bešlića ne može uliti zeru romantike u semantičko-ekološko ozračje.

Okolna brda: Mostar također ima prelijepa brda, ali ih handre imena. Trebević je višestruko opjevano gorje, a nerješiva enigma za sve pjesnike grada na Neretvi ostaje upit: Kako ćeš napraviti pjesmu u kojoj se slave Mikuljača i Keveljača?

Klima plus hava: Tvelv points za Mostar (2). Slobodarsko Sarajevo jedan je od najzagađenijih gradova Evrope (šta Bošnjak zna šta je ekologija), a nakon uspješne privatizacije Sokola i Hepoka, grad na Neretvi vazdušna je banja.

(ostatak kolumne možete pročitati u 262. broju magazina Gracija)

(Ozren Kebo)
Najnovije iz kategorije
KAD LJUBAV PORANI Imer Pezo
KAD LJUBAV PORANI
SERENDIPITY Farah Krvavac
SERENDIPITY