Reklo bi se da smo postigli sve, ali nismo
02.02.2015. u 15:00 sati


Dalila i Amer Sinanović

Reklo bi se da smo postigli sve, ali nismo


Vlasnici poznatog sarajevskog restorana 4 sobe gospođe Safije, Dalila i Amer Sinanović, žele dotaći vrh svjetske gastronomije i svojim gostima ponuditi samo najbolje
Irfan Redžović

Otkako je prije šest godina otvoren, restoran 4 sobe gospođe Safije prekonoć postaje jedno od najprestižnijih sarajevskih mjesta, koje će osvajati epitete svih posjetitelja za ambijent, gastronomsku ponudu i vrhunsku atmosferu. Izdvojio se elegantnim i stilizovanim dizajnom enterijera ispod kojeg se nazire patina prošlih vremena, čiji su tvorci vlasnik restorana Amer Sinanović i arhitekta Nedžad Hrelja. Pažljivo su birali arhitektonska rješenja, “pazili na svaki milimetar prošlosti urezan u zidove objekta” izgrađenog 1910. godine, te uspjeli postići konačan cilj: restauracija je dobila netaknut i originalan ugođaj, a svaka soba sačuvala je svoju povijest iako je stilski redizajnirana. Prvi objekat ove vrste u Bosni i Hercegovini nudi jedinstven ambijent koji potiče iz perioda na prelazu između Osmanskog Carstva i Austro-Ugarske. Danas 4 sobe gospođe Safije sadrže restoran, vinski, koktel i tapas bar, lounge room, kao i ljetnu baštu. “Ono po čemu se izdvajamo jeste svakako naš meni koncipiran na gastronomskoj fuziji. To je izuzetan metod kuhanja koji integriše različite regionalne kulinarske stilove i kreira inovativne okuse. Baza Safijine kuhinje su ipak najkvalitetnije svježe namirnice organskog uzgoja, što naši klijenti izuzetno cijene”, ističe Amer Sinanović. Među klijentima restorana najtraženiji je Degustacijski meni sastavljen od autohtone bosanske kuhinje i prezentacije modernog jela. Na pijedestalu čulnih okusa visoko kotira i nezaobilazna Vinska karta čiji su selektivan sadržaj kreirali educirani somelieri. Restoran nudi preko 100 vinskih etiketa, od francuskih, talijanskih i svjetskih “klasika”, do autohtonih lokalnih i regionalnih vina, koja se u pravilu najbolje spajaju uz jela restoranskog menija i tradicionalne kuhinje.  

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji br. 254/255, 31.12.2014.

Ovaj broj dostupan je i u digitalnom izdanju.

(Živana Jovančić )
Povezani tekstovi
Najnovije iz kategorije
Niko neće s nama Bosancima Razgovor Kemala Montena sa Senadom Pećaninom za Feral Tribune
Niko neće s nama Bosancima