Kako tretirati ubode i ozljede na odmoru
21.07.2014. u 16:06 sati


Zdravlje

Kako tretirati ubode i ozljede na odmoru


Baš kada se opustite na zasluženom odmoru i gledate mališane kako uživaju, oni stanu na ježa, ubode ih osa ili ozlijede koljeno.

Baš kada se opustite na zasluženom odmoru i gledate mališane kako uživaju, oni stanu na ježa, ubode ih osa ili ozlijede koljeno. Svaki će vam roditelj reći da je to sastavni dio godišnjeg odmora i jedino što morate znati jest kako savladati takve situacijeAlergiju na ubode životinja obično prati oteklina na mjestu uboda i jak svrbež. Najčešći uzročnici su komarci, pčele, ose, pauci i meduze. Vrlo je važno da pratite razvoj situacije iako se na prvi pogled ne čini strašno. Moguće su alergijske reakcije koje su jako opasne pa u slučaju bilo kakve promjene na gore idite liječniku.

 

Komarci

Valjda su najdosadnije ljetne napasti komarci. Srećom, od njih se djeca danas mogu zaštititi raznim preparatima koji se nanose direktno na kožu ili se primjerice u sobama mogu uključiti u struju pa otpuštaju mirise koji ih odbijaju. Ako dijete ubode komarac, najčešće ih to mjesto svrbi, a mnogima i natekne pa je dobro namazati ga antihistaminskom kremom. Ako je dijete mlađe, pazite da ne noktićima ne napravi ranu na mjestu uboda. Gotovo sve ljekarne imaju prirodne proizvode ili one koji nisu opasni za djecu pa svakako naglasite da kupujete zaštitu za dijete.

 

Pčele i ose

Ovi zujavci ljubitelji su hrane i pića koje često nosimo na plažu pa tako najlakše i nađu put do nas. U slučaju uboda ose, žalac obično ne ostane u koži, ali ako dijete ubode pčela, potrebno je prvo ukloniti žalac pincetom ili noktima ako ste vani. Nakon što mališana umirite, prislonite na ranu led umotan u tkaninu ili nešto drugo hladno da smanjite bol. Za ubod ose pomoći će stari narodni lijek – oblog od razblaženog octa, a ubod pčele ublažit će malo sode bikarbone rastopljene u vodi. Kao i kod uboda komarca, možete se poslužiti kremom.

 

Meduze

Čak i kada se klinci igraju u plićaku, meduza ih može opeći pa je ipak potrebno znati mjere o pomoći u tom slučaju. Prvo što možete učiniti je odmah maknuti krakove ako su se zalijepili pa ranu polijevati morskom vodom. Ako ima više opeklina ili opeklina bubri te je reakcija na koži sve jača, obavezno dijete odvedite liječniku.

 

Morski ježevi

Ako se nalazite na plaži gdje se vidi da ima morskih ježeva, obucite djetetu sandalice za kupanje. U slučaju da se mališan ipak nabode, iglice trebate pokušati izvaditi sterilnom iglom ili pincetom, a ako vam se učini da ne možete, idite liječniku. Bol možete ublažiti hladnim oblozima.


Posjekotine i manje ozljede

Nema djeteta koje se na praznicima ne ozlijedi makar toliko da ima manju masnicu. Na kraju se ljeta obično u šali zbroje sve ozljede, ali znamo da su klinci sretni. Prije samog puta uvijek trebate pripremiti kućnu apoteku kako biste imali neki dezinficijens poput Octenosepta, zavoje, flastere, pincetu i ostale lijekove.  

(tportal.hr)
Povezani tekstovi