Grozna istina o isprobavanju novih kupaćih kostima
16.07.2014. u 11:07 sati


Zdravlje

Grozna istina o isprobavanju novih kupaćih kostima


Isprobavanje kupaćeg kostima može predstavljati pravu noćnu moru, no iz posve neočekivanog razloga. Prema najnovijem istraživanju, zastrašujući dio isprobavanja badića nema veze s okrutnim fluorescentnim svjetlom u kabini, već s tankim slojem nalijepljene zaštitne folije na kupaćim gaćicama

Isprobavanje kupaćeg kostima može predstavljati pravu noćnu moru, no iz posve neočekivanog razloga. Prema najnovijem istraživanju, zastrašujući dio isprobavanja  kupaćeg kostima nema veze s okrutnim fluorescentnim svjetlom u kabini, već s tankim slojem nalijepljene zaštitne folije na kupaćim gaćicama. Većina ženskih kupaćih gaćica s unutarnje strane ima nalijepljenu zaštitnu foliju koja štiti tkaninu od različitih tekućina i mikroba. Međutim novo istraživanje pokazuje da te higijenske trakice na kupaćim gaćicama nisu baš neka garancija zaštite od kontakta s bakterijama i virusima. Naime zaštitna trakica vrlo je vjerojatno zagađena fekalnim tvarima i cijelim asortimanom bakterija koje uzrokuju različite bolesti.

Doktor Philip Tierno, klinički profesor mikrobiologije i patologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u New Yorku, proveo je istraživanje o mikroflori i ljudskim izlučevinama koje su pronađene na različitim komadima odjeće kupljene u dućanima, od donjeg rublja do haljina. Predvidljivo, na odjeći su pronađene različite tvari - prljavština, uključujući stanice mrtve kože, fekalne bakterije, bakterije iz respiratornog sustava te vaginalni organizmi, poput gljivica, prenosi Huffington Post. Najveći broj tih tvari sadržali su kupaći kostimi i donje rublje.

Tijekom istraživanja doktor Tierno otkrio je da što se tiče prljavštine na 
kupaćim kostimima uopće nije bila bitna kvaliteta i vrsta trgovine. Bez obzira radi li se o luksuznom ili nešto jeftinijem dućanu, činjenica je da će na odjeći koju kupci isprobavaju uvijek biti bakterija.

Premda se ženama vrlo često savjetuje da prilikom isprobavanja kupaćeg kostima ne skidaju donje rublje, već da 
kupaći kostim isprobaju preko njega, velik broj žena ne slijedi taj savjet da bi mogle vidjeti kako im kostim doista stoji. Žene koje pak sumnjaju u zaštitno svojstvo folije na badiću čak je skidaju prije isprobavanja, ali ne znaju da je i tkanina badića protkana najrazličitijim organizmima.

(tportal.hr)
Povezani tekstovi