Nedavno objavljeno

Zašto su sretniji muževi koji pomažu ženama?

Evo zašto bi svaki suprug danas (i ne samo danas) trebao baciti smeće, oprati suđe i odvesti dijete u park: parovi su sretniji a brakovi traju duže ako muškarci ponesu svoj dio tereta u kućnim poslovima i brizi za djecu

Istraživanje provedeno među 160 heteroseksualnih parova između 25 i 30 godina otkrilo je jednostavnu formulu: što se više muškarac uključi u kućne poslove odnos je kvalitetniji za oba partnera, piše Mail Online.

Svi anketirani parovi bili su u braku u prosjeku pet godina i imaju barem jedno dijete od pet ili manje godina. Oko 40 posto žena takođe je radilo puno ili skraćeno radno vrijeme. Studija je pratila kako su roditelji podijeliti kućne obaveze te kako to utiče na odnos muža i žene.

Adam Galovan sa Sveučilišta u Missouriju na kojem je provedeno istraživanje kaže kako podjela poslova nije nužno značila da su obaveze raspodijeljene jednako.

‘Podjela posla znači svakom paru nešto drugo, ali od dogovorne podjele poslova korist imaju oba supružnika. Što više žena primjećuje da se muž uključuje u rutinske porodične zadatke, odnosi između partnera postaju kvalitetniji.’

‘Obavljanje kućnih poslova i briga oko djece važan je način da se muž poveže sa svojom suprugom što čini njihov odnos jači. Veza između očeva i djece takođe pridonosi bračnom zadovoljstvu, kaže profesor Galovan.

‘Kad žena zna da se njen muž brine o djeci, i supruga je sretnija, jer je veza oca i djeteta važna i za žene.’ Studija je objavljena u časopisu Journal of Family Issues.

Latest Posts

Raport

spot_img