Jesu li ovo razlozi zbog kojih ste stalno umorni?
04.10.2012. u 17:30 sati


Zdravlje

Jesu li ovo razlozi zbog kojih ste stalno umorni?


Često osjećate umor i već nakon posla ne znate kako ćete izgurati dan do kraja? Možda se vaš problem krije u nekom od ovih najčešćih krivaca za umor i loše raspoloženje koje dolazi s njim

Nedostatak vitamina i minerala

Nedostaje li organizmu vitamina B12 i željeza, možete se osjećati umorno i slabo, pišu liječnici za stranicu Real Simple. Također, žene u reproduktivnoj dobi češće imaju manjak željeza od ostalih i imaju veću šansu za anemiju. Ako vas ponekad bole mišići ili osjećate kao da su slabi, to bi moglo biti zbog manjka vitamina D. Radi li se o nekom od ovih problema, možete utvrditi jedino ako napravite test kod liječnika te poboljšati prehranu i uzimati vitamine.

Loše raspoloženje

Neka su istraživanja pokazala da depresivni ljudi također osjećaju umor. Više energije možete dobiti vježbanjem. Tako će vam, primjerice, 30 minuta aerobnih vježbi tri do pet puta tjedno vratiti energiju i bolje raspoloženje. Ne pomognu li ovakve metode, najpametnije je otići liječniku i vidjeti radi li se možda o nekim drugim tegobama. Osjećate li depresiju i umor više kroz zimske mjesece, moguće je da se radi o poremećaju koji se liječi svijetlom. Dovoljno je da na suncu provedete dvadesetak minuta dnevno i tako izbjegnete terapije u bolnici.

Nadbubrežna žlijezda

Nadbubrežna žlijezda je odgovorna za rad hormona poput kortizola i adrenalina koji reagiraju na stres poput brige oko posla ili obitelji. Da biste doskočili umoru, možete probati s energetskom hranom ili pićima, a noću se probajte što bolje naspavati.

Da bi tijelo vratilo energiju, dobro je i meditirati jer meditacija usporava proizvodnju kortizola. Želite li probati ovaj način, treba vam oko pet minuta potpunog mira, a najvažnije je da pročistite mozak od bilo kakvih misli. Liječnik Jacob Teitelbaum preporuča dodatno uzimanje vitamina B5 i C.

Hrana

Iako nas kava razbuđuje, veća količina može uzrokovati probleme jer ovaj omiljeni pripravak djeluje kao diuretik, a dehidracija organizma izaziva umor. Stoga se preporuča da pijete osam čaša tekućine dnevno, najbolje vode. Jedite li hranu koja sadrži vlakna, pijte i više jer ona upijaju tekućinu.

(tportal.hr)
Povezani tekstovi