Što nikako nije dobro raditi prije spavanja
02.09.2012. u 17:54 sati


SUZDRŽITE SE

Što nikako nije dobro raditi prije spavanja


Isključite računalo, mobitel ili tablet barem dva sata prije spavanja, jer ćete inače poremetiti prirodni ciklus

Znanstvenici s njujorškog Rensselaer Polytechnic Instituta otkrili su da dva ili više sati izloženosti osvjetljenju uređaja, poput pametnih telefona ili tableta, potiskuje melatonin što može dovesti do problema sa spavanjem, posebno kod tinejdžera.

'Naše istraživanje pokazuje da samo dva sata izlaganja svjetlosti elektroničkih zaslona može suzbiti melatonin za oko 22 posto. Remećenje cirkadijalnih sustava u tolikoj mjeri može utjecati na san kod osoba koji te uređaje koriste uređaje prije spavanja', piše u studiji koja sugerira da zatamnjenje zaslona kako bi se spriječila supresija melatonina.

Druga istraživanja idu korak dalje te pozivaju ljude da se prije spavanja potpuno odmore od svih uređaja, iako praksa pokazuje da veliki broj ljudi ne može odoljeti da ne provjeri svoje e-mailove, statuse na društvenim mrežama tijekom cijele večeri. Krajem prošle godine Volkswagen je pristao da svojim uposlenicima ne šalje e-mailove nakon radnog vremena te njemačkom osoblju šalju poslovne e-mailove 30 minuta prije nego što trebaju početi raditi i zaustavljaju slanje 30 minuta nakon što završe posao.

Iako je potpuno jasno da će malo koji poslodavac pristati na ove uvjete, čini se kako na samim ljudima leži odgovornost da paze na svoje zdravlje. Primjerice, korištenjem budilice.

 

(tportal.hr)
Povezani tekstovi